Българският представител на престижния Московски Пасхален фестивал с художествен ръководител Валерий Гергиев беше Женският хор ”Ваня Монева”, който тази година празнува и своя 25 годишен юбилей.

Космическите гласове на българките звучаха първо в залата на държавния музей “Ростовски Кремъл” с програма от църковнославянски песнопения от наши и руски композитори, а на следващия ден бяха избрани да участват и в гала-концерта на Фестивала в най-известната концертна зала в Москва – зала „Чайковски”.

Публиката аплодира възторжено и на крака фолклорните изпълнения на нашите Космически момичета и тяхната маестра, а директорът на Московската филхармония Максим Исаакович Дунаевский сподели, че е омагьосан от хармонията и полифонията на гласовете им, които звучат като оркестър.

В програмата на хор ”Ваня Монева” бе включеин и концерт в „Дома на ветераните” в Москва, както и в красивия Храм Воскресение Христово в Соколники. Протойерей Александър, който е начело на този млад, едновековен Храм от 20 години призна, че от много години посрещат различни хорове в дните на Пасхалния фестивал, но за първи път е звучала толкова възвишена и съвършена музика, която е подарила на всички парченце от Рая.

Финалният концерт на Космическите момичета и Ваня Монева се състоя в препълнената от гости и дипломати зала  на Посолството на България в Москва и бе посветен на Деня на славянската писменост и култура и светите братя Кирил и Методий – 24 май.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара