На 1 и 2 юни в най-запазената средновековна крепост в Родопите „Неутзикон“, която е на 2 км от гръцката граница и в непосредствена близост до най-дългата уникална Тракийска куполна гробница в село Мезек, ще се проведе Първият Средновековен фестивал Мезек 2019, който ще потопи присъстващите в бита, обичаите, бойните умения и духа на Второто българско царство.

Преди 6 години в живописния регион, полегнал на пограничната територия между България, Турция и Гърция е изграден Център за атракции в подножието на историческата крепост, където туристите попадат във военен лагер с палатки, шатри, военно снаряжение и манекени в исторически костюми, връщащи към епохата между XI-XIV век .

В Свиленград, в село Мезек, в крепостта Неутзикон – регион, където границите на три държави се срещат, в първия уикенд на юни ще можете да прекосите бариерите на времето, потапяйки се в музей на открито, срещайки се с бита, живота, веселието и игрите на Средновековието.

В първия ден на юни достъпът до крепостта в Мезек е свободен, където ще ви посрещне звън на стомана, свистене на тетива, аромат на медовина и атракциите на занаятчийски кътове. Умели възстановки и арт кътове ще покажат как са живели предшествениците ни по времето на Асеневци и Калоян, когато кръстоносците на Балдуин Фландърски са прекосявали нашите земите и са били победени именно в региона на Свиленградско.

Ще видите бойни демонстрации, представяне на облекла, въоръжение и снаряжение от Средновековието. Ще стреляте с лък, ще се включите в изработка на кукли, накити, грънци, ще се насладите на професионални демонстрации на бойни умения, ще вкусите храните от време оно…

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара