Повечето жени навлизат в предприемачеството или стават фрийлансъри с определена идея какво представлява създаването на бизнес и печеленето на пари. Убежденията ни за това как изкарваме пари определят цялостното ни поведение като жени с бизнес инициативи и следователно съществено влияят върху нашия успех.

В работата ми с жени, а и наблюдавайки трендовете, с които живеем днес, забелязвам две крайности, в които често изпадаме по отношение на печеленето на пари. Едното убеждение е, че е много трудно, свързано е с много усилия и безсънни нощи и определено изисква жертви. Когато става дума за нас, жените,

жертването ни идва като втора кожа, която много лесно обличаме.

Например – работим след работно време, доработваме вечер, когато децата спят, или пък с готовност се съгласяваме на още един проект.

Другата крайност, която забелязвам, е новата вълна на „визуализирай и ако е твоето, ще стане“. Определено в последните години всички залитнахме по „тайната“ на богатството, която почти ни убеди, че е въпрос на медитация, нагласа и единение.

Разбира се, истината никога не е крайна. Определено ще ти е нужна правилната нагласа, за да случваш мечтите си, но и определено ще се нуждаеш от действия, за да се придвижиш напред.

Има един много сладък момент, пресечна точка между това да „напъваш“ и да действаш и това да си в потока. Това се отнася и до основното умение, което ти е нужно, за да имаш бизнес – да продаваш!

„О, неееееееееее, мразя го това!“,  „О, не, аз не съм такава!“, „Аз не мога да се продавам, не мога да се пазаря!“

Разбирам твоя дискомфорт само при споменаване на думата продавам. И знаеш ли какво? Не си единствена. Десетки, стотици жени усещат свиване в стомаха и потящи се ръце само при мисълта да вдигнат телефона и преследват клиенти. Неприятно е, признавам!

 

Към личното ни неудобство се прибавя и общественият консенсус към продажбата като нещо мръсно, лукаво и имащо за цел да те измами, за да ти вземе парите. Донякъде това усещане е оправдано като си представиш облъчването на Телемаркетинг предложенията, телекомуникционните компании и продавачите на коли.

Причината за това да мразим думата „продавам“ е, че подсъзнателно я свързваме с „пробутване нещо на някой, който не се нуждае от него“. И повярвай ми, има цели сектори в икономиката, където това е принципът. Много ми е неприятно да кажа, че цялото „био-живеене“ може да се превърне в подобен сектор за теб, ако не внимаваш.

Сега, нека си го кажем направо, ако нямаш продажби, нямаш бизнес, имаш хоби. И то ти струва скъпо! Защото съществената разлика между бизнес и хоби е, че първото ти носи пари, а второто ти струва пари. Затова първото, което трябва да направиш, ако искаш да имаш бизнес, е да промениш отношението си към продаването. Второто обаче е по-важно – то е да приемеш, че  с всяка продажба ще продаваш себе си и това, което излъчваш.

Как да продаваш себе си така, че и ти, и клиентът ти да се чувствате доволни и да печелите?

В патриархалната действителност, в която живеем, се шири убеждението, че “win-win“ ситуация е много рядко срещана. Ако един печели, друг трябва да губи. Тя почива на дефинитивното убеждение, че ресурсите са изчерпаеми и следователно само тези, които имат достъп до тях, могат да печелят. Ако светът беше устроен по „женски принципи“, това нямаше да е така, защото в действителност радостта, удовлетворението и човешкият потенциал са неизчерпаем източник на възможности и печалба. И то етична!

Предлагам ти система, с която ще промениш отношението си към продажбите завинаги и те вече няма да са този „кошмар“.

Правило №1:

Хората купуваме емоционално. Може да си мислим, че взимаме решения като претегляме плюсове и минуси или като сме рационални и избираме най-доброто за нас. Но в действителност купуваме, защото ни носи мигновено удовлетворение, полза, пести ни време или ни кара да се чувстваме обичани, красиви, значими, оценени и скъпи. В крайна сметка купуваме с убеждението, че продуктът или услугата, които купуваме, са наш избор, но всъщност това, което купуваме, е отражение на нашите ценности и вярвания. Затова е много важно да знаеш две неща: 1. На кого продаваш? и 2. Каква ценност удовлетворяваш.

Правило №2

Жените сме естествено устроени да продаваме. Не ми ли вярваш? Кога беше последният път, когато сподели с твои приятелки за ново заведение, магазин, онлайн доставчик, зъболекар, фризьор, храна, която ползваш? Ще кажеш, че просто си споделила информация, дала си съвет. Ами не, продала си съответната услуга. Беше ти лесно, нали? Неусетно се случи и не ти костваше нищо, нали? Жените умеем да общуваме и когато вярваме в стойността на човека или продукта/услугата, за които говорим, се случва с лекота. Следователно важното за теб е: Да вярваш в стойността на това, което продаваш, и да знаеш, че носи полезност.

Правило №3:

„Колко струва?“ – дойдохме си на въпроса с цената. В превод, той означава следното: Колко ценна си ти? Какво заслужаваш като отношение? Какво искаш да постигнеш и дадеш като резултати/усещане/преживяване за твоя клиент? Много жени се притесняват да кажат цената си и са склонни на отстъпки твърде бързо. Нека ти кажа нещо като човек, който е работил в един от най-конкурентните пазари, където се водеха кървави битки за 0.1%. Цената няма значение! Прочети това отново! Цената няма никакво значение за клиента, когато иска резултати, когато има доверие на другата страна, иска качество и класа в обслужването. Няма значение и когато клиентът има визия за дългосрочно партньорство и най-вече когато цени собственото мнение за себе си. Важното за теб е да предадеш това послание. Очевидно ще има сектори, които ще продават единствено с промоции. Но те не могат да предложат горното. Помисли искаш ли да си от тях, защото опитът ми показва, че това не е основа за дългосрочен бизнес модел. 

Да продаваш има пресечна точка, където е най-сладко. Не, това не е когато успяваш да „вземеш парите“ и да се „пребориш“ за клиента. Или поне не, ако си жена с бизнес, която иска да съхрани женската си същност. Сладкият момент е, когато продадеш полезността и постигнеш резултатите с клиентите си и видиш техния напредък и удовлетворение. Тогава стойността на получените пари се увеличава многократно, придавайки смисъл на това, което правиш. А нали затова го правиш?

Още идеи на авторката как да станем успешни жени – в нейния сайт.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара