Важно условие за красотата на жилището е и осветлението. В съвременната уредба отделните кътове за работа или почивка, освен с мебелите, могат да се подчертават интересно и с осветителните тела.

Полилеят или абажурът, поставени в средата на помещението, създават впечатление за по-малък обем на стаята. Директното осветление от тавана не създава уют в дома, защото мебелите и предметите се осветяват еднакво, възприемат се заедно. Това разсейва и изморява погледа.

Жилището заживява собствен живот, когато се поставят осветителни тела на подходящи места, в зависимост от предназначението на кътовете. Не бива да се забравя, че осветлението отговаря и на определени моменти от живота на дома ни: ако имаме непознати гости или празнуваме някакъв тържествен празник, длъжни сме да запалим всички осветителни тела в хола, за да се получи празничен ефект.
Ако гостите са близки или роднини, които познават добре дома ни, тогава осветлението може да бъде по-интимно: около къта с ниска мебел, където може да се поставят 1 или 2 настолни лампи, които ще създадат нужната атмосфера.

В спалното помещение най-добре е да имаме три осветителни тела – две, поставени над или до леглото, и едно до къта за всекидневния тоалет. И тук горно осветление от функционална гледна точка е излишно.

На писалищната маса, където е необходимо да бъдем съсредоточени, достатъчно е да свети само една настолна лампа от лявата страна.

Осветителното тяло може да ни помогне и когато искаме да подчертаем даден предмет с художествена стойност, като старинен шкаф, картина, гоблен или друга вещ, която представлява някаква ценност в дома ни. В тези случаи монтираме насочваща лампа към обекта или дискретно осветляваме фона, за да се открои художественият предмет.

Вариантите могат да бъдат много, стига да помним, че осветителните тела не се поставят да запълват пространството в дома, а да изпълняват конкретна задача, да помагат да се завърши цялостното подреждане на жилището, в което живеем.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара