Окситоцинът, който си е спечелил прозвището „хормон на любовта“, по своето въздействие върху човешкия мозък се доближава до това на алкохола, установиха британски учени.

Екипът на Стивън Гилепси от Бирмингамския университет констатирал голямо сходство в поведенческите, когнитивните и емоционални ефекти, предизвикани у човека от споменатия хормон и от спиртните деривати. Те по еднакъв начин влияят по изработването на гама-аминомастната киселина в невронните мрежи.

Учените обясняват еднаквото въздействие на алкохола и  окситоцина върху социалното поведение с факта, че те отключват в еднаква степен задържащите механизми в нашата психика.

„Хормонът на любовта“ се произвежда в мозъка. Своето неофициално название той е получил заради участието си във формирането на различни видове привързаност, като майчинската и романтичната любов. Известно е, че под влиянието на този хормон хората са по-склонни да проявят алтруизъм, съчувствие, великодушие, доверие.

Екипът на Гилепси анализирал обобщени данни от предишни изследвания, посветени на влиянието върху мозъка на алкохола и окситоцина, който бил приеман от доброволци чрез назален спрей. Двете вещества, въпреки че влияят на различни рецептори в мозъка, оказват сходно въздействие върху гама-аминомаслената киселина в префронталната кора и в лимбичната система на главния мозък.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара