На 3950 м надморска височина в село Форце в Хималаите, стената за катерене в Khumbu Climbing Center (KCC) не е впечатляваща с мащаб, дизайн или инженеринг. Това, което я прави специална обаче, е местоположението и целта, която изпълнява. Стената е част от център, обучаващ непалски катерачи в техники на безопасност, първа помощ и спасителни дейности.

За много от тези хора воденето в планината е основен поминък, с който издържат семействата си. Те са способни да изнесат немислими товари на гърба си, но до скоро нямаше къде да се обучават как да го практикуват максимално безопасно. Центърът подготвя непалските катерачи с помощта на дарената от Уолтопия катерачна стена.

Създаден от благотворителна фондация „Alex Lowe Charitable Foundation“, KCC има за своя мисия да обучи всички непалски катерачи на техника за катерене и боравене с инвентар, планинска безопасност, спасяване и оказване на първа помощ в планината, като всичко това са жизненоважни умения за безопасност по време на работа в планината.

От създаването му през 2004 г. до момента с програмата на KCC успешно са обучени над 1200 непалски катерачи, включително жени.

Шерпите са една от местните етнически групи хора, живеещи в селата на висока надморска височина в Хималаите, и техният основен източник на доходи е воденето на катерачи и пренасянето на техния багаж до най-високите върхове. Въпреки че шерпите и другите непалски катерачи могат да изкачат 8-хилядници с големи товари, ние рядко чуваме за техните алпийски постижения, а по-скоро за тези на техните клиенти. Високите върхове крият много опасности и непалските катерачи не са имунизирани срещу тях, но тяхната работа е да бъдат там и семействата им зависят от този доход. Много от смъртните случаи в планината се случват поради липсата на знания и умения за практики за безопасност в планината.

Мисия на благотворителната фондация ALCF е да помогне на шерпите да получат жизненоважни умения. Учредител е Дженифър Лоу-Анкър, вдовицата на легендарния алпинист Алекс Лоу, който губи живота си в лавина през 1999 г., заедно със своя партньор Дейвид Бриджес, докато правят опит за първото ски спускане на връх Шиша Пангма, висок 8013 м. Известен със своите постижения във всички сфери на катеренето и алпинизма, Алекс, тогава на 40 години, е вероятно най-добрия алпинист за своето време. Неговата биография включва дълъг списък от постижения като първи изкачвания на върхове в Хималаите, Антарктика, Пакистан, САЩ, спасителни акции в планините в Аляска и първи изкачвания на някои от най-трудните за времето си катерачни маршрути. (Прочетете повече за Алекс Лоу в тази статия на Nat Geo)

Когато се случва инцидентът, Алекс и Дейвид са заедно с  Конрад Анкър, който по чудо успява да оцелее, гледайки как най-добрият му приятел умира в снежния прах. Алекс оставя съпруга, Дженифър, и три деца, и Конрад взема решение да им помага в бъдещите трудности. По-късно Конрад и Дженифър се влюбват и женят. Чрез фондацията те запазват жива паметта за обичния им Алекс.

Стената за катерене на Уолтопия, свързана с тази история, се намира в центъра за катерене „Кхумбу“ – основната база на фондацията, намираща се на 3950 м височина.

Благотворителната фондация „Алекс Лоу“ (ALCF) се обръща към „Momentum Climbing“ – една от най-успешните вериги за зали за катерене в САЩ, в която Уолтопия е мажоритарен акционер – и заедно те решават да подкрепят фондацията, дарявайки панелите за стената за катерене. „Momentum“ изготвя 3D модела на стената, а Уолтопия го произвежда.

Стената в KCC не само е стената на най-голяма надморска височина в света, тя е също така тази с най-сложно транспортиране. Панелите за катерене трябва да бъдат доставени с хеликоптер, тъй като няма път до селото. Транспортирането е извършено и заплатено от местна компания за хеликоптерен транспорт, а KCC сами извършват монтажа под ръководството на Уолтопия.

Много непалски катерачи, работещи на Еверест всеки сезон, са се обучили в центъра за катерене „Кхумбу“.  Съоръжението KCC помага за продължаване на тази обучителна програма, която в началото е водена изцяло от западни катерачи, но вече е в преход към цялостното й ръководство от непалския екип, който е придобил необходимите знания и умения и може да подготвя нови членове на катераческата общност.

Понастоящем планът включва и отваряне на програмата за туристи. Скоро ще бъде предложен и международен курс за катерачи от цял свят, които желаят да се обучават от най-добрите местни алпинисти.

Този месец Уолтопия представя в изложба свои впечатляващи проекти от света на катерачната и увеселителната индустрия. Подбраните фотографски и видео разкази могат да бъдат разгледани всеки ден до края на месец октомври между 9.00 и 21.00 часа в централата на компанията в София на бул. Цариградско шосе 111в. Входът е свободен, а изложбата е достъпна и виртуално на адрес stories.walltopia.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара