Холната маса е един от задължителните реквизити на всяка всекидневна, който има както функционална, така и декоративна роля. Тя често се превръща в притегателен център за всеки от семейството. Може да бъде използвана за кафе с приятели, закуска, романтична вечеря или като декоративен елемент, в зависимост от дизайна й.

Какъв вид холна маса да изберем според формата?

 • Кръгла маса – кръглата холна маса е подходяща както за големи така и за малки помещения. Голямо предимство е липсата на остри ъгли, което я прави подходящ избор за семейства с деца.
 • Квадратна маса – квадратната холна маса най-често е масивна и здрава, но е подходяща за средни и големи помещения. По-голямата част от моделите разполагат с поне един рафт, който може да служи за съхранение.
 • Правоъгълна маса – най-предпочитаната форма за холна маса е именно правоъгълната, тъй като е най-практична и лесно се вписва във всяко обзавеждане. Тя е най-удачния избор за ъглов диван, също и за всекидневна, обзаведена само с фотьойли. Дългата и тясна маса оставя достатъчно свободно пространство за преминаване в стаята.

Можете да разгледате и купите онлайн холна маса от магазин GRANDecor.

Видове холни маси според функцията: 

 • Маса на две нива – холните маси на нива са интересно и практично решение, тъй като предлагат място за съхранение или декорация, като същевременно се запазва основната функция на масата.
 • Трансформираща се маса – може да бъде с повдигащ механизъм или разтегателна. Удачно решение е в случаите, в които се налага масата да се използва за хранене от време на време.
 • Маса с чекмедже – много атрактивни са моделите, които разполагат с чекмеджета. Освен, че са красиви и стилни, те предлагат допълнително място за съхранение, което е удобно при наличие на малка дневна.

От какъв материал да бъде?

 • Дърво – несъмнено, най-разпространеният вариант е дървената холна маса. Дървеният материал внася топлина и уют в хола, освен това гарантира дълготрайност и стабилност.
 • Метал – масите, изработени от метал са елегантни и стилни, подходящи за хол с интериор в модерен или индустриален стил.
 • Стъкло – стъклената маса е чудесно решение за малка всекидневна, тъй като отразява светлината и придава усещане за простор.

Всеки може да превърне холната маса в декоративен акцент, който привлича вниманието от пръв поглед. Ето няколко лесни за изпълнение идеи:

 • Поднос върху холната маса

Поставянето на поднос върху масата е стилно и практично решение, което ще ви помогне да я поддържате подредена. На него може да се съхраняват дребни вещи, които бързо ще бъдат преместени от масата, когато тя трябва да се използва за нещо друго – например за хранене.

 • Естествена декорация

Цветята и други природни елементи като корали, раковини, шишарки, кристали, внасят живот и усещане за близост с природата. Чудесна идея е сезонната декорация с подходящи природни материали – цветя през пролетта, мидички и рапани през лятото, шишарки, кестени и жълъди в есенния сезон.

 • Книги

Книгите са изискана декорация за всяка маса и задължителен елемент за всеки дом. Може да ги съчетаете с друга декорация като свещник, часовник, кристал.

 • Декоративни кутии

Красиви декоративни кутии са изискан начин да скриете вещите, които не искате да се виждат на масата, а в същото време трябва да са ви под ръка.

 • Холна маса с нестандартен дизайн

Изберете нестандартна холна маса, която веднага ще се превърне в декоративен акцент на всекидневната, без да се налага допълнителна декорация, тъй като самата тя ще привлича вниманието с екстравагантния си вид. Можете да заложите на комплект от няколко масички или пък да изберете голяма плоска табуретка, която да се използва като холна маса с поднос отгоре. Холната маса може да има дори форма на скулптура и да превърне всекидневната ви в истинско произведение на изкуството!

Научете повече за това как да изберете подходяща холна маса от GRANDecor.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара