За въвеждане на задължителни маски на открито се обявиха здравните експерти у нас, съобщи министерството на здравеопазването. Това е позицията на Главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести и на здравния министър.

„Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Все още няма такава заповед, но се очаква да бъде издадена.

Здравните експерти обсъждаха още продължителността на карантината, засилването на държавния здравен контрол чрез учестени проверки, критериите за дехоспитализация на пациенти с доказан COVID-19, кадровата обезпеченост с легла и медицински специалисти, както и евентуални нови мерки.

По време на срещата е било обсъждана и идеята за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни. Според здравните експерти тя трябва да се намали на 10 дни при контактни лица, като условие за това трябва да бъде липсата на клинични симптоми.

„Общата ни цел е да намалим разпространението на COVID-19 без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите“, посочи зам.-здравният министър Бойко Пенков.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара