„Смешното обикновено избива през всякаква броня и единственото, което мога да ви препоръчам, е да възпитавате в себе си, освен всичко останало, и чувство за хумор – да можете и над себе си да се надсмеете, да можете и да преживеете смеха на другите. Няма да са малко случаите, когато ще ви отблъскват, и то с присмех, по една или друга причина. Понякога някой ще се надсмее над най-добрите ви чувства – хора всякакви – и проклети, и глупави. В такъв момент трябва да извикате самоиронията на помощ…“ Това съветва поетесата Миряна Башева младите „класици“ от Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) в октомврийския брой на списание „Жената днес“ преди точно 22 г.

Miriana04

А в октомврийския брой на миналогодишната „Жената днес“, класичката (без кавички) Башева признава: „Приятелството надживява влюбванията – толкова е просто. И като се излекува самолюбието, ако е било накърнено – остават идеалните отношения“ (в една бивша двойка – бел.ред.).

Започваме този очерк за 60-годишната история на списание „Жената днес“ с поетесата Башева, за да илюстрираме тяхната непреходност. И на поетесата Башева, и на „Жената днес“. И макар първата още да не е стигнала 60, „Жената днес“ тъкмо ги навърши.

1-1945

„Жената днес“ е най-старото българско списание, излизало без прекъсване от октомври 1945 г. до ден-днешен. В своя пик през 60-те, 70-те и 80-те се печата в смайващия тираж от 500 000 бройки на български и още 150 000 на руски. Списанието спокойно е можело да печата и 1 милион, ако тиражът му не е бил съзнателно ограничаван – заради лимита на хартия, която по онова време се е раздавала централно.

Списанието става

втората печатна медия в държавата по тираж и влияние

след вестник „Работническо дело“. За разлика от абонамента на „Дело“ обаче, който е бил задължителен за партийните ядки, да се абонираш за „Жената днес“ е било много сложно – за това са се искали комбинация от връзки и късмет. По време на абонаментните кампании редакцията става свидетел на почти истерични сцени – сръдни, сълзи, ходатайства…

4-1953Чудомир посвещава на списанието един от най-хубавите си разкази – „Жената днес“, още когато то набира скорост през 50-те години. Родено година след идването на власт на Отечествения фронт, изданието е трябвало да се казва

„Отечественофронтовка“, но в последния момент го прекръстват. Издава го Българският народен женски съюз (по-късно Комитет на българските жени) с идеята да възпитава читателките в идеите на социализма. Големият художник Борис Ангелушев рисува умилителна корица на първия брой – работничка и селянка, поели смело към светлото бъдеще. Още тогава то обявява своята „основна задача“: „… да помогне на

българската жена да бъде свободен и щастлив човек“

2-1955Труженичката – на полето, в завода и на идеологическия фронт, е главна героиня в този начален, наивистичен период от ерата „Жената днес“. Първата главна редакторка се казва Дарина Бояджиева. А най-дългогодишният главен редактор през първите две десетилетия е Рада Тодорова. Тя е сред основателите на Работническата партия, след 9 септември 1944 г. е министър на труда и социалните грижи, председател на Комитета на българските жени, почетен председател на Международната демократична федерация на жените.

Списанието започва да излиза от схематизма и идеологическата рамка през 1965 г. благодарение на новия си главен редактор Соня Бакиш, съпруга на висшия партиен функционер Станко Тодоров. 15-те години, през които тя заема ръководна функция в „Жената днес“, са белязани с

рязка промяна в посланията

на списанието. Първата й мисия е да покаже реалното и неблагодарно положение на жената работничка. Със серия репортажи списанието разкрива, че тя има болезнени проблеми, свързани не само с тежкия труд, но и с моралния тормоз и липсата на нормални удобства. До средата на 70-те нито едно всекидневно или периодично печатно издание, нито една медия не си позволява така системно и последователно, „на своя глава“ да прави реалистични анализи на социалната действителност и да хвърля упреци към социалното управление, както го прави „Жената днес“.

7-1973Под ръководството на Соня Бакиш „Жената днес“ се превръща в най-добрата приятелка на милиони българки. Вглежда се във всяка от тях, говори за чувствата и проблемите им, те се осмеляват да споделят откровено с редакцията болките си: самота, изневяра, лъжовен съпруг, грижи за децата, кавги в работата, неразбирателство със свекървата, „отношението към извънбрачно бременните““ Читателските писма – сълзливи, възторжени или критични, преливат във всеки брой.

Много силни пера участват като автори по това време. Соня Бакиш привлича внушителни имена в литературата –

Николай Хайтов пише репортажи от „Кремиковци“

Блага Димитрова взема интервю от Дора Габе, в което великата поетеса говори за първата си любов, за страховете си, за старостта и смъртта, Стефан Продев се връща със серия кореспонденции от Сибир, където е специален пратеник на „Жената днес“, при огромен интерес върви рубриката „Разговори с Марко Семов““ Списанието гостува на големи чужди поети като Пабло Неруда и Белла Ахмадулина, препечатва стихове на Марина Цветаева и интервюта с велики интелектуалци (например един забележителен съкровен разговор с двойката Жан-Пол Сартър и Симон дьо Бовоар).

Тъкмо в този период списанието започва да печели огромна популярност. Именно тогава пред някой РЕП се ражда крилатата реплика: „Искам да си купя „Жената днес“.

А не искате ли „Мъжът нощес“?

Заради „нетрадиционните“ си възгледи по случай 25-годишнината си вместо обичайните поздравления редакцията получава писмо от Тодор Живков – прочита го негов представител пред присъстващите на юбилейното тържество. В него присъстват обидни квалификации – списанието е обявено за „дребнобуржоазно“ и „еснафско“, обвинено е в „отсъствие на класова позиция“ и че не възпитава правилно българските жени. Ударът е голям, очаква се – каквато е неписаната, но общоприета норма – писмото от първия да се публикува на страниците на „Жената днес“. Ала на унизителните квалификации и очевидното предизвикателство главната редакторка Соня Бакиш отговаря също с предизвикателство. Тя

отказва да пусне „разгромяващото“ писмо

Въпреки големия натиск посланието вижда бял свят едва години по-късно – през 80-те, при следващата главна редакторка.

10-1985

По онова време редакторките на „Жената днес“ са наричани „проводнички на буржоазна диверсия“, „жълти журналистки“, които се опитват да правят ефектни, но евтини сензации. Обявяват ги още за феминистки – а феминизмът е особено позоряща дума в словесната система на тоталитарното общество.

Истината обаче е, че периодът на Соня Бакиш е

време на „буря и натиск“ върху властта

за същинско решаване на т.нар. женски въпрос. По онова време българските жени са в световния авангард – що се отнася до образование, професионална квалификация и реализация, обществена активност и положение в семейството. Но за тази своя еманципация и очевидни постижения те плащат огромна социална цена.

Така от сп. „Жената днес“ започва формирането на виждания за радикални реформи. Под натиска на списанието и с помощта на експерти от редакцията започват революционни законодателни промени от 1973 г. нататък – действащият Кодекс на труда е променен, отпускът по майчинство е удължен на 3 г., който се смята за трудов стаж, а през това време работното място на майката се запазва. За трудов стаж се зачитат също 3-те години майчинство и на неработещите жени, регламентират се права и улеснения за майките студентки и аспирантки. Особена закрила получават майките на извънбрачни деца. Рязко се увеличават бюджетните средства за издръжка на децата в детските градини и яслите. И така, парадоксално, в условията на тоталитарно общество – под натиска на журналисти, учени и граждани – се извършва една голяма реформа.

6-1985

Соня Бакиш се пенсионира през 1980 г. През 1988-а тя се включва в създаването на Обществения комитет за екологична защита на Русе. Въпреки натиска тя не се отказва от участието си в комитета – затова е изключена от БКП. В знак на протест съпругът й Станко Тодоров си подава оставката като член на Политбюро и председател на Народното събрание.

Що се отнася до „Жената днес“, през 80-те години при главната редакторка Елеонора Турлакова острият, критичен тон на публикациите е притъпен, но списанието не губи популярността си.

Дори през 90-те години – в периоди на бедност и инфлация, „Жената днес“ не престава да излиза, печата се известно време като таблоид. За да изгрее отново през 1996 г., когато марката става собственост на частни издатели. И днес, 60 г. по-късно, „Жената днес“ е на родния медиен пазар.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара