Дали имаме здрава и красива коса зависи от здравословното ни състояние. Нормално е на ден да губим между 80 и 100 косъма, особено ако това се случва при смяна на сезоните. Когато опадалите косми са много повече и когато това става без много усилие, говорим за косопад.

hair

„Причините за него могат да бъдат най-различни – бременност и раждане, заболяване на щитовидната жлеза, стрес, продължително боледуване, хормонален дисбаланс, неправилно хранене и др.” – обяснява дерматологът д-р Слава Божинова от Jewel skin clinic. Интересно е, че дори носенето на шапка може да повлияе за появата на косопада. „Има такива модели, които пречат на свободния достъп на въздух до скалпа и на активното кръвообращение на кожата. Това впоследствие води до недостатъчното хранене на косъма и до неговото опадане.” – допълва специалистът.

hair-1Един от най-често срещаният е андрогенният косопад, за който се смята, че има наследствена предразположеност за появата му. Дължи се на повишените нива на андрогенните (мъжките) хормони. При представителите на силния пол този тип косопад се проявява с изтъняване на косата в областта на слепоочията, а в последствие и с оплешивяване на темето.

От съществено значение за ограничаване на косопада е личната хигиена и използването на индивидуални средства (кърпи, гребени, четки за коса, шапки). Добре е също така да се извършват масажи с подходяща четка за коса, като по този начин се засилва кръвообращението на кожата. Сред препоръките на лекарите са още: достатъчния прием на вода и течности (1.5 – 2 литра дневно), разнообразната храна, богата на витамини и минерали, използването на меки pH неутрални шампоани и ограничаването на стилизиращи продукти за коса, както и на боядисването.

„В аптечната мрежа има богат избор от козметични средства, които да стимулират космения растеж, но те не са достатъчни. Необходима е консултацията със специалист-дерматолог за изясняване причините за косопада.” – казва д-р Слава Божинова и разяснява, че понякога се налага да се направи широк панел от кръвни изследвания, както и скенер диагностика на скалпа, за да се разбере какво причинява проблема.

С дигитален микроскоп чрез скенер диагностиката могат да се диагностицират напълно безвредно и безболезнено заболявания на скалпа и на косъма. След нея се изготвя индивидуален терапевтичен план за всеки пациент, който може да включва – допълнителни изследвания ако се налагат, медикаментно лечение и мезотерапия.

„Мезотерапията на скалпа представлява интрадермално инжектиране с ултра тънки игли на коктейл, съдържащ естествени нетоксични компоненти в ефективна концентрация. Съставките на коктейла включват важни аминокиселини и витамини от групата Б.” – описва най-ефикасната засега на пазара процедура д-р Божинова.

Ефектът от нея се усеща 2 месеца от започването на терапията. Не е достатъчна една процедура, а трябва да се направи курс от поне 8 на брой сесии, проведени през интервал от 10 дни. Резултатът е стимулиране на космения растеж, намаляване на косопада и укрепване на косата. Мезотерапията е удачна и при мъже,  ипри жени със засилен косопад и алопеция – оплешивяване, при менопаузен косопад, след спазване на драстична диета и раждане. Като първоначален индикатор, че тя действа е намаляването на косопада.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара