“Да, залез е. Стигам муден и зареян до края на улица Алфандега и когато ми просветва площад Терейру ду Пасу, виждам отчетливо заника на западното небе. Това небе е зеленикаво синьо към сиво бяло там, където отляво, над хълмовете на другия бряг, слоесто припълзява кафеникава мъгла в убито розово. Голям покой, какъвто аз нямам, студено прониква в абстрактния есенен въздух. Всъщност няма покой, нито безпокойство: само небе, пъстроцветно небе с чезнещи багри. Високо мълчи небесният пейзаж.” Гледам Лисабон

с очите на Фернандо Песоа,

меланхоличния поет на Португалия, певеца на декадентството, метафизичен и велик самотник.

lisabon-1

Може би е писал точно тук, на моята маса, или на онази в съседство, страници от шедьовъра си “Книга на безпокойството” (“…от терасата на кафенето гледам трепетно живота. В този час сетивата ми са вцепенени и всичко изглежда друго – разпервам криле, но не помръдвам като грамадна препарирана птица. Кой знае дали най-голямото ми въжделение като човек с идеали не е всъщност да заемам просто това място на тази маса в това кафене.”).

И сега Песоа ми прави компания – 70 години по-късно – в “Бразилейра”, най-прочутото лисабонско кафене и негово любимо убежище. В строг костюм, с мека шапка и папийонка, кръстосал небрежно крак връз крак – “велик изследвач на нищото”, “създател на други поети и унищожител на своя Аз”, “автор на парадокси, прозрачни като водата и като нея шеметни” (като този:“Да говориш, значи твърде много да държиш на другите. От жилото си умира и пчелата, и Оскар Уайлд.”).

lisbon-393842_1280

Оставям на мира седящата бронзова фигура на поета и поемам из Шиаду – тузарската част на Лисабон, със скъпите модни магазини и стръмни павирани улици, с емблематичните заведения и театри. На хвърлей оттук е другият стар, бохемски квартал – Байро Алто. В него са нощните клубове, фамилните рибни ресторантчета, кръчмите, където по тъмно

сервитьорите пеят фадо с дълбоки гърлени гласове…

statue

Фадо наричат тукашните меланхолични песни, пропити с обреченост и носталгия. Това са безутешни елегии за любов и бури, за непредвидимото море и далечния дом. Португалия, прегърната от Атлантика и облъхната от дъха му, разбира и говори, както никоя друга страна, езика на океана. Португалците са народ, закален в борбата с вълните и ветровете, нация от пирати, моряци и рибари – и изглеждат като приказни герои дори днес.

lisabon-2

Всъщност те по нещо много приличат на нас, българите, но са по-усмихнати, спокойни и добросърдечни. Щедри, отзивчиви, ала не раболепни. Докато ги наблюдавам, си мисля, че много бих искала след 10-20 години (като се еманципираме в Европа) и ние да изглеждаме като тях.

lis

Лисабон е уютен, топъл, разхвърлян на няколко хълма град с приветливо лице, артистичен профил и човешки мащаби. Хем тих, хем с южняшко настроение. Вехт, но достолепен. Импозантен, но не натруфен. Чист, но в никакъв случай стерилен. Направо малък – за критериите на европейска столица.

Не мога да повярвам, че от летището до центъра пътувам с такси само 15 минути, а най-знаковите точки в града са напълно достижими пеша. Лесно се живее в такъв град – стандартът е висок, ежедневието тече в коловозите на една завидна сигурност, а атмосферата е напоена с романтика и история. Макар да е еклектичен, в архитектурния силует на някогашния имперски Лисабон преобладава неоготиката. А разноцветните

фаянсови стенописи по фасадите

придават на местните сгради неповторим колорит.

lisabon-4

Рисуваните керамични плочки, с които португалците облицоват къщите си и отвън, и отвътре, се наричат “азулежуш” и са изобретени от маврите, но Иберийският полуостров е втората им родина.

Маврите властват известно време в Алфама – така се нарича хълмът срещу Шиаду, увенчан от средновековния замък Сан Жоржи.

lisabon-6

Шляенето из стръмните улици на Алфама е като небрежна разходка с машина на времето. Красотата и хаосът вървят ръка за ръка в този древен квартал, смятан за най-живописния и магнетичен район на Лисабон. Мрежа от тесни, ветровити улички, миниатюрни площадчета, стълбища и странични алеи, водещи често наникъде – същински пленителен лабиринт. Много стари сгради направо опровергават законите на гравитацията.

lisbon-22

Нерядко стрехите на срещуположните къщи се докосват една друга или опират в тротоарите. Първите жилища тук са построени от вестготите, след това идват римляните, после хълмът е завзет от маврите, а след Реконкистата през 13. и 14. век и отвоюването на Алфама от християните, районът приютява семействата на рибари и моряци. През 16. век и португалски аристократи започват да вдигат резиденции тук. Алфама е един от малкото квартали, оцелели при голямото земетресение в Лисабон през 1755 г. На 1 ноември през паметната и страшна

1755 г. жестоко земетресение разрушава центъра

на Лисабон и поглъща голяма част от безценното наследство на имперската столица. Гражданите му, под предводителството на Маркиз дьо Помбал, успяват обаче да се съвземат бързо от ужаса и да издигнат на мястото на руините една революционна по рода си централна зона (“Байша Помбалина”) – модерна и функционална, с прави като по конец перпендикулярни улици, които свързват ключовите площади Россиу и Праса ду Комерсиу (Търговския площад). Тъкмо от Праса ду Комерсиу започва Лисабон, един по същество морски град, в който морето всъщност е река – огромната и пълноводна Тежу. Отвъд Триумфалната арка, своеобразна и внушителна порта към вътрешността на града, се излиза на пешеходната улица Аугуста, а в дъното й погледът опира в статуята на крал Педру IV на централния площад Россиу.

lisbon-cover

Дори ония, които не са имали още щастието да посетят Лисабон, са чували за емблематичните му трамвайчетата. Те дрънчат неуморно, като храбри ламаринени животинчета, по стръмните подходи към хълмовете. И са най-сигурният транспорт в този хлъзгав град.

А лисабонските кръчми са достоен обект на самостоятелен очерк,

но накратко за тях могат да се кажат поне 3 неща: за добре дошли ви хранят с най-вкусните на света маслини (заедно с масло и топъл хляб), за аперитив ви сипват най-пивкия портвайн и после можете да се насладите на най-вкусната риба треска (във всичките й възможни варианти).

lisabon-3

Португалците са прочути със специалитетите си с риби и морски дарове, но в готвенето на треска наистина са ненадминати – за тях това е въпрос на национална чест. Въпрос на чест за туриста в Португалия пък е задължително да опита местните вина – бяло “Вино Верде”, червено Порто, сладката десертна Мадейра… След като се е опил вече от Лисабон на залезите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара