Бананите са сред най-предпочитаните плодове от българите, като дори изпреварват по популярност традиционните за нашите географски ширини ябълки. Това показват данните за потребителските предпочитания на най-голямата търговска верига у нас Kaufland България. През последната една година интересът към този плод нараства с 10%, като особено изразен е той около коледните и великденските празници.

По данни на ритейлъра, бананите са масово предпочитан плод, като най-често клиентските предпочитания са той да бъде добре узрял. Според специалистите „Свежест“ на веригата, в зависимост от стадия на зрялост,

бананите съдържат повече фибри или повече захари.

„С напредване на процеса на зреене, фибрите в бананите се превръщат в захари. Затова, в зависимост от вкуса и целите на консумацията, добре е това да се има предвид“, каза Цветомира Палашева, експерт „Качество плодове и зеленчуци“ в Kaufland България. Плодовете са ценен източник на витамини и антиоксиданти, което ги прави подходящ продукт в периоди на детокс или при специален хранителен режим.

За да увеличим срока, в който бананите са свежи и вкусни, те трябва да се съхраняват правилно след покупка. „Бананите трябва да се извадят от найлоновата торбичка от магазина и да не се мият. Често срещана грешка е поставянето им в хладилник. Правилното им съхранение е на стайна температура и

отделени от останалите плодове.

Препоръчително е също така дръжките им да бъдат увити във фолио“, коментира още Божидар Манчев, търговец „Плодове и зеленчуци“ в Kaufland България.

Темата за качеството на бананите е във фокуса и на новия епизод от поредицата „За качеството с Биляна Гавазова“. За още полезни съвети и информация затова колко дълъг е пътят им от растението до магазинната мрежа можете да гледате в новия епизод от рубриката.

Любопитен факт от практиката на специалистите от ритейлъра е отговорът на въпроса от коя страна се бели бананът. „Проучвания показват, че западноевропейците го белят откъм дръжката, а източноевропейците откъм върха. Правилен и грешен отговор обаче няма“, категорични са специалистите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара