Снимки: Иво Хаджимишев, 2004 г. 

Съвсем късо подстригана коса. Леко набола брада. Широки рамене. Лош поглед. Незабележима вледеняваща усмивчица. Бойко Борисов отдавна замени вдигнатата яка на коженото яке, под което се показваше пистолет, с елегантен костюм на политик, но рейтингът му е по-висок от този на всеки друг конкурент. Не може за това да няма заслуга неговият вид на мачо, казваме си ние, и се опитваме да го разговорим за любовта и жените. Само че моментът е лош. Той още е на изборна вълна и за каквото и да приказваме, умът му все е в политиката. „Тя ми е животът”, извинява се Бойко Борисов. Пардон! Глаголът е неуместен за него. За партията си кметът говори като за обичано дете. А собственото си дете пази далече от погледите на журналистите.

На всичко отгоре между двата тура някой неразумен човек е контузил генерала на мач и кракът му е ранен. Което не му пречи да си уговори реванш след края на интервюто. „Майка ми казваше: Не се ли набесня? И после ме лекуваше с дузина пържени яйца за обяд”, смее се Борисов. Той е на 48 години. Завършил е Висшата специална школа на МВР. Каратист. Основател на охранителна фирма „Ипон”. Бил е личен телохранител на Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски и казва, че това са два завършени университета в живота му. През 2001 г. стана главен секретар на МВР. Миналия месец за втори път спечели кметското място в София, този път от партия ГЕРБ. Приятелката му е Цветелина Бориславова, председател на надзорния съвет на СИБанк.

Чел ли сте вицовете за вас, които се разпространяват в мрежата? Например, „Някои спят с пижами със Супермен, а Супермен спи с пижама с Бойко Борисов”?

Майка ми казваше: „По-добре на хората в устата, отколкото в краката”. Чел съм ги. Щом на хората им е интересно, да го правят…

Много хора, които въобще не се интересуват от политика, ви харесват. Като мъж.

Това са измишльотини на конкурентите в политиката. Има хиляди по-красиви, по-стройни, млади и чаровни мъже от мен – спортисти, артисти. Не се възприемам така. Не съм си поставял такава цел. То ако можеше това да се прави целенасочено, щяха да го правят всички.

Политиката ли е най-важното за вас?

Да, защото в МВР разбрах, че каквито и усилия да се полагат, правилата в държавата ги налага политиката. Там положихме всички усилия да променим нещо и не успяхме. Значи ще се опитаме да го направим през политиката.

В живота ви не съществуват ли по-важни неща? Семейството, децата…

За съжаление, политиката ми взе всичко. От свободата до времето.

Който се е хванал на хорото…

Така е, но то става неусетно и в един момент се озоваваш в тази хватка, от която излизане няма.

Властта наркотик ли е? Ставаш ли зависим от нея?

Не, защото аз не черпя нито една от сладостите на властта. Още преди 7 години съм имал и най-хубавите коли, и най-модерното оборудване за офиса си. Толкова привлекателните за политиците екстри аз съм ги имал преди. И затова 7 години успявам да си запазя физиономията. Ако се преструвах, за да съм на власт, отдавна да съм се изчерпал. Хората съдят за един политик по това, което прави за тях.

Богат човек ли сте?

Това, което всеки българин се стреми да има като стандарт на живот – къща, двор, куче, обзавеждане, кола – аз съм го постигнал. Не ми трябва нито по-голяма къща, нито по-голяма кола. Лошото е, че нямам време за тях.

Не протестира ли семейството ви, че го загърбвате?

Естествено. Това са 7 години без отпуска. Всяко семейство си планира почивките, децата искат да ги заведеш на кино, да седнеш в сладкарница. Аз не съм си го позволил дори това. Нали като седна, ще събера половината заведение. И съм благодарен на медиите, че пазят личния ми живот. Защото близките ми са уязвими, не могат да се пазят сами. Те са все момичета.

Мъжът и жената равнопоставени ли са?

Жените притежават много повече качества от мъжете. На първо място, това, което мъжете най-често си приписваме – характер и смелост – всъщност са най-силните женски черти. Почтеност. Жените са много по-сетивни, по-умни, по-дисциплинирани. Жените са много по-некорумпирани, защото самият акт на взимане на пари от жена има двояк смисъл. А и жените са много по-трудолюбиви. Аз предпочитам да работя с тях.

Вярно ли е, че зад всеки успял мъж стои по една умна жена?

Не знам дали за другите е вярно, за мен това важи с пълна сила. Заслугата да не се самозабравя, а да стоя на земята, дължа на Цветелина.

А имате вид на човек, които не обича да е зависим от другите?

Точно обратното. И в МВР, и в кметството, и в партията демонстрирам, че екипът и колективът са много по-важни от личното ми мнение. Неслучайно всички хора, които напускат МВР, идват при мен. Ако бях такъв диктатор, какъвто искат да ме изкарат, никой няма да дойде при мен. С мен се работи много комфортно, давам изключителна лична свобода. За съжаление, аз никога не съм имал такива началници.

Цветелина е публична личност, но дъщеря си сте успял да опазите от медийния интерес. Плащат ли децата греховете на бащите си?

Разбира се, лишаваме ги от детство, лишаваме ги от възможността да покажат след това своите качества. Дъщеря ми е завършила в Щатите, има две образования. Кой ще се съпротиви в партията, ако я взема да работи тук? Ще кажат: „Много добро дете!”. Но аз не си го позволявам, нали трябва да дам пример.

Кое е най-важното качество в отношенията между хората?

Лоялността.

Защо не сте се оженили с Цветелина?

Какво щеше да се промени?

Нищо, това е просто символично.

Но пък сега и двамата имаме възможност да доказваме всеки ден, че сме един за друг.

Ревнив ли сте?

Уха! Естествено, кой не е ревнив?

Това слабост ли е?

Слабост е, но всеки я има.

Това обикновено ласкае жените.

Значи съм голям ласкател.

Случвало ли ви се е да изпробвате хладнокръвието си?

Всички връзки минават през трудни ситуации, нашата също.

Май не сте човек, който се бори за свободата в една двойка.

За моята свобода се боря, но иначе не толкова. Аршинът ми е двоен.

Много патриархално.

Все пак аз съм от Банкя.

Романтик ли сте?

Да.

Какво ви разплаква?

Трудно плача, което се оказва, че е недостатък в политиката. Моите конкуренти плачеха във всяко студио. Аз съм плакал, когато почина майка. Беше ми много криво. Имахме много силна връзка, много я обичах, макар че тя беше много строга.

Вие строг ли сте към децата?

Не, много лош баща съм, не мога да кажа „не”. Вероятно, защото са момичета, защото са много гяволити. Добре, че Цветелина държи контрола. Аз никога не съм удрял нито жена, нито дете. А пък като малък съм бил пошляпван, вярно, че и бели правех. Сега съм либерален, но децата не злоупотребяват с това. Помня, като бяха по-малки и бяха полудели по едни моторетки и аз, какво да правя, купих. Хем зная колко са опасни тези моторчета, но като ми е слаб ангелът… Та чака детето да се прибера, да вечерям, да си легна, идва, погали ме по главата и аз омеквам. И започва отдалече – имало, значи, в махалата едно друго дете и то, моля ти се, има същото моторче, ама с бял циферблат. И не можело ли и на него с бял. А после Цветелина ми се сърди, че глезя децата. Аз чудесно зная какво изисква доброто възпитание, но имам слабости.

За какво бихте заменил властта и политиката. Не съществува ли по-мечтан живот?

Имаше, но за мое съжаление и за радост на хората ГЕРБ стана кауза. Стотици хиляди души очакват нещо от нас. Представете си какво огромно разочарование ще е, ако кажа – уморих се, оттеглям се.

Какво може да ви изкуши? Виждам, че пушите Cohiba.

От днес съм си казал, че ги намалявам до една пура на седмица. Иначе ме изкушава спортът. Каквото и да става, аз си заделям два часа на ден за спорт.

Защото ви зарежда с енергия или защото външният вид е важен?

Само за тонус. Външният вид няма значение. Имало е президенти-инвалиди, които са останали в историята. Освен това съм малко маниак на тема футбол. Дори по време на предизборната кампания всички сбирки по градовете приключваха в 21 ч., защото всеки нормален мъж по това време трябва да отиде да гледа Шампионската лига.

Какво е отношението ви към хомосексуалистите?

Не ги харесвам, но това е демокрацията. Всеки има право да живее както намери за добре.

Какво може да ви нарани?

Мразя тези, които изопачават истини, които лъжат.

Влюбчив човек ли сте?

Вече съм отговорен. На 48 години съм, както се казва и лупанията са ми минали.

Кой човек ви служи за пример?

Аз умея да изслушвам и да се уча. От всеки – от чистача до премиера. А в кабинета съм си сложил портретите на Левски и Ботев. Това са титаните и добре, че ги има, защото българите нямат жив герой.

Сред „Стоте най-велики българи” между първите беше Азис.

Аз, за разлика от другите политици, се опитвам да приема гласа на народа като основно мерило. Дали на мен и на вас нещо ни харесва или не – няма значение. Има ли ресторант и дискотека в България, където младите хора, бъдещето на нацията да не скача, щом пуснат Азис? Щом като хората харесват този вид музика, съобразяваме се с тях. Времето, когато им налагахме какво да слушат, е минало безвъзвратно. Едно време в петък знаехме, че не се гледа телевизия, защото дават руски филм. Сега, когато не ни задължават да гледаме руски филми, аз ги преоткривам. „Бялото слънце над пустинята” е един невероятен филм.

Само със спорт ли почивате? Нямате ли и други „извънкласни” занимания?

Цветелина много чете, тя във всяка чанта има по една книжка. Като тръгнем нанякъде, тя си носи по три-четири книжки. Най-различни, не помня много имена. Чак да й се чудиш – не гледа мач, а чете книжки и ме дразни. Покрай нея и аз чета, но съм подчинен на нейния вкус.

Лесен характер ли сте? Какви трески имате за дялкане?

Всеки ден се променям, защото откривам в какво съм сгрешил вчера. Опитвам се да не се паля толкова лесно, да не реагирам бурно на несправедливостите, да различавам умисъла да ме уязвят от правилната критика.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара