COVID-19 може да се предава и в горещи райони

От всички известни факти до момента, вирусът COVID-19 може да бъде предаден във ВСИЧКИ ЧАСТИ НА ПЛАНЕТАТА, включително райони с топъл и влажен климат.

Независимо от климата, вземете защитни мерки, ако живеете в или пътувате до район с COVID-19. Най-добрият начин да се предпазите от COVID-19 е като често почиствате ръцете си. По този начин елиминирате вирусите, които може да са на ръцете ви, и избягвате инфекция, която би могла да се случи, след като докоснете очите, устата и носа си.

Студеното време и снегът НЕ МОГАТ  да убият коронавируса

Няма никаква причина да се вярва, че студеното време може да убие новия коронавирус или други болести. Нормалната температура на човешкото тяло е около 36.5°C до 37°C, независимо от температурата навън.

Къпането с гореща вода не пази от коронавирус

Къпането с гореща вода не ви пази от заразяване с COVID-19. Нормалната температура на тялото остава между 36.5°C до 37°C, независимо с каква вода се къпете. Всъщност къпането с гореща вода може само да ви навреди, като ви изгори.

Новият коронавирус не се предава чрез ухапване от комар

До момента няма известен факт, който да предполага, че новият коронавирус може да бъде предаден чрез ухапване от комар. Той е респираторен вирус, който се разпространява основно чрез капчици, образувани от кашля или киха, чрез капчици слюнка или от течащ нос.

Убиват ли сешоарите за ръце новият коронавирус?

Не. Сешоарите за ръце не са ефективни в убиването на 2019-nCoV. Измийте си внимателно ръцете, а след това ги подсушете с хартия или сешоар.

Може ли ултравиолетова лампа да убие  коронавируса?

Не. UV лапми не бива да се използват за стерилизиране на ръцете или други части от кожата, тъй като UV радиацията може да предизвика раздразнения.

Колко ефективни са термичните скенери за откриване на заразени с коронавирус хора?

Термичните скенери са ефективни при откриване на хора, които са развили треска (т.е. имат по-висока от нормалната телесна температура) поради инфекция с новия коронавирус.

Те обаче не могат да открият хора, които са заразени, но все още не са болни от треска. Това е така, защото отнема между 2 и 10 дни, преди хората, които са заразени, да се разболеят и да развият треска.

Ако човек се облее с алкохол или хлор по цялото тяло, това ще убие ли вируса?

Не. Поливането на алкохол или хлор по цялото тяло няма да убие вируси, които вече са навлезли в тялото ви. Използването на такива вещества може да бъде вредно за лигавиците (т.е. очи, уста). Имайте предвид, че както алкохолът, така и хлорът могат да бъдат полезни за дезинфекция на повърхности, но те трябва да се използват при подходящи препоръки.

Ваксините срещу пневмония предпазват ли от новия коронавирус?

Не. Ваксините срещу пневмония, като пневмококова ваксина, и ваксината срещу грип – хемофилус тип B (Hib), не осигуряват защита срещу новия коронавирус.

Вирусът е толкова нов и различен, че се нуждае от собствена ваксина. Изследователите се опитват да разработят ваксина срещу 2019-nCoV и СЗО подкрепя техните усилия.

Въпреки че тези ваксини не са ефективни срещу 2019-nCoV, ваксинацията срещу респираторни заболявания е силно препоръчителна, за да защитите здравето си.

Може ли редовното изплакване на носа с физиологичен разтвор да предотврати заразяване с новия коронавирус?

Не. Няма доказателства, че редовното изплакване на носа с физиологичен разтвор е защитава хората от инфекция с новия коронавирус.

Има някои ограничени доказателства, че редовното изплакване на носа с физиологичен разтвор може да помогне на хората да се възстановят по-бързо от обикновената настинка. Редовното изплакване на носа обаче не е показано, че предотвратява респираторните инфекции.

Може ли яденето на чесън да помогне за предотвратяване на инфекция с коронавирус?

Чесънът е здравословна храна, която може да има някои антимикробни свойства. Въпреки това, няма данни от настоящата епидемия, че яденето на чесън е защитило хора от новия коронавирус.

Новият коронавирус засяга само по-възрастните хора или по-младите хора също са податливи?

Хората от всички възрасти могат да бъдат заразени от новия коронавирус (2019-nCoV). Възрастните хора и хората с предшестващи медицински състояния (като астма, диабет, сърдечни заболявания) изглежда са по-уязвими от това да се разболеят тежко от вируса.

СЗО съветва хората от всички възрасти да предприемат стъпки, за да се предпазят от вируса, например като спазват добра хигиена на ръцете и добра респираторна хигиена.

Ефикасни ли са антибиотиците за предотвратяване и лечение на новия коронавирус?

Не, антибиотиците не действат срещу вируси, а само бактерии.

Новият коронавирус (2019-nCoV) е вирус и следователно антибиотиците не трябва да се използват като средство за профилактика или лечение.

Ако обаче сте хоспитализирани за 2019-nCoV, може да получите антибиотици, тъй като е възможна бактериална ко-инфекция.

Има ли някакви специфични лекарства за предотвратяване или лечение на новия коронавирус?

Към днешна дата не се препоръчва специфично лекарство за превенция или лечение на новия коронавирус (2019-nCoV).

Въпреки това, заразените с вируса трябва да получат подходящи грижи за облекчаване и лечение на симптоми, а тези с тежко заболяване трябва да получат оптимизирани поддържащи грижи. Някои специфични лечения се изследват и ще бъдат тествани чрез клинични изпитвания. СЗО помага да се ускорят усилията за изследователска и развойна дейност с редица партньори.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара