Германската канцлерка Ангела Меркел е под карантина. Това бе съобщено от нейния говорител Щефен Зайберт непосредствено след конференцията, на която канцлерката обяви новите ограничения за събирания в Германия, съобщи Дойче веле. 

Мярката се налага, тъй като Меркел е контактувала с лице, при което е била диагностицирана зараза с новия вирус Ковид-19.

Става дума за лекар, когото канцлерката е посетила в петък, 20 март. Тя е била ваксинирана срещу пневмококи – ваксина, препоръчана от германския здравен министър Йенс Шпан на хората над 60 години.

Ангела Меркел се чувства добре. Тя ще продължи да работи от къщи и през следващите дни ще се подложи на няколко теста за диагностициране на коронавирус, уточни Щефан Зайберт.

Меркел е била информирана за положителния тест на своя лекар непосредствено след пресконференцията, на която тя обяви новите ограничения за събиране в Германия.

Германия забранява събиранията на повече от двама души. Изключения ще важат за семействата и за членовете на общите домакинства. Мярката ще влезе в сила от понеделник, 23 март, и първоначално ще важи в продължение на 14 дни.

Засега няма да се въвежда обща забрана за излизане в цялата страна, информира агенция ДПА. Такава забрана бе въведена в събота, 21 март, в провинциите Бавария и Саарланд. А от утре подобна мярка ще влезе в сила и в Саксония.

Така разходките в Германия, с изключение на горепосочените три провинции и няколко други отделни градове, остават позволени. Според ДПА обаче, в Германия ще затворят фризьорите, козметичните салони, както и салоните за масажи и татуировки.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара