Коварното на коронавируса е, че мълчи, но не забравя. Крие се дни наред и на 8-9-10 ден се появява, след това при пациенти в болница има голяма разлика в картината на пневмонията за 24 часа.

Това поясни доайенът на вирусологията у нас проф. Радка Аргирова по БНТ. Заразата става най-много от ръцете, чрез които я пренасяме през лигавиците – в устата, носа, очите. Затова здравите хора даже е по-добре да не носят маски, а да спазват дистанция 1-2 метра. Иначе на човек му се размести маската, пипне да си я оправи и пренася вируса, стана ясно от думите на проф. Аргирова.

Тя подчерта, всички вируси обичат студеното време.

Като много добра новина проф. Аргирова определи факта, че COVID-19 практически не мутира – от 104 изолата от пациенти сходството е 99,6 на сто. Това е изключително важно за създаването на ваксина и изграждането на антитела, допълни тя.

Нека се готвят военните, каза проф. Аргирова по повод тренировъчното превръщане на столичната зала „Арена Армеец“ в полева болница. Мисля, че до такъв сценарий няма да се стигне, успокои експертът.

Лекарствата на хининова основа при лечението на болни с коронавирус са по-ефективни от медикаментите срещу ХИВ. COVID-19 създава бързо среда за бактериална инфекция и трябва да се комбинира с антибиотик, обясни проф. Аргирова.

От OffNews

Facebook Twitter Google+

0 Коментара