Изследователите казват, че почти 80% от всички, които са имали коронавирус, са асимптоматични или симптомите му са толкова замъглени, че болестта може изобщо да не бъде забелязана.

Междувременно болният e най-опасен за околните три до пет дни преди появата на първите симптоми и остава активен носител на вируса почти седмица след това. Всички малко или много си представяме основните симптоми на Covid-19, но кои се появяват най-често?

Коронавирус: ранни признаци

Експерти от Кралския медицински колеж в Лондон проведоха проучване, по време на което събраха данни за благосъстоянието и здравословното състояние на пациенти, прекарали коронавирусна инфекция. Възрастта на участниците е от 9 до 65 години.

Най -честият първи симптом на заболяването (82% от анкетираните се оплакват от това) е главоболие – именно с него Covid-19 започва при повечето пациенти.
Следващият най-често срещан симптом е силна слабост и чувство на умора, споменати от 72% от анкетираните. Почти всички от тях отбелязват, че умората и главоболието се появяват преди всички други признаци, когато човек все още се смята за здрав.

Но треската и кашлицата придружават по-малко от половината от всички случаи – 40% от пациентите казват, че са имали тези симптоми.

По-възрастните участници в проучването съобщават за задух, объркване (наречено Covid мозъчна мъгла) и чувство на дезориентация по време на заболяването си.

Болки в корема и стомашно разстройство

Много често след болки в корема, диария и гадене се появяват по-традиционните симптоми на коронавирус – като правило това се случва в рамките на няколко дни. Но в около три процента от случаите всички външни прояви на Covid-19 са ограничени до храносмилателни проблеми. Ако сте преживели нещо, което наподобява хранително отравяне, за всеки случай ограничете контакта с другите – за да не им предадете опасен вирус.

Конвулсии

Друг симптом, който също може да се обясни със способността на вируса да инфектира клетките на нервната система, са леките крампи в крайниците, както и усещането за „настръхване“. Ако по-рано не сте били склонни към образуване на припадъци и наскоро сте започнали да ги забелязвате, може да се наложи да обърнете специално внимание на здравето си и за всеки случай да намалите контакта с другите.

Синини

По-точно дори не синини, а необичайни червени петна, които се появяват в областта на пръстите на краката. Най-често те се появяват при деца и юноши и след известно време изчезват безследно, но понякога този симптом се отбелязва и при възрастни пациенти. Испанските лекари бяха първите, които описаха този симптом на коронавирус, но все още не са успели да обяснят точно кои процеси причиняват появата на червени петна.

Мускулна слабост и болка

Мускулна слабост, много подобна на тази при грипа, се поява при 38% от хората, диагностицирани с коронавирус. Мускулна болка се съобщава от 15% от заразените. Най-често тези два симптома съпътстват други признаци на Covid-19, но в някои случаи остават единствената проява на заболяването.

Конюнктивит

Както знаете, вирусът навлиза в тялото ни през лигавиците, включително окото. Зачервяването и възпалението на лигавицата на очите, както и повишеното сълзене, сърбеж и парене може да означава, че коронавирусът е заразил тялото ни – и е попаднал там през органите на зрението.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара