„Зад всяка велика жена стои грижливо организирана дамска чанта“ – Маргарет Тачър

Само преди броени дни чествахме световния ден на дамската чанта. Най-великото изобретение на човечеството! Практичният аксесоар, който всяка жена притежава, обича и използва всеки ден. Без значение под каква форма, цвят или марка идва, никога не излиза от мода, а само се променя според времената. Може би точно затова ги харесваме или пък защото са перфектното допълнение към всеки тоалет, а може би е защото събират всичките ни нужни и ненужни неща в едно пространство.

Нека бъдем честни, кой няма няколкото стари касови бележки на дъното на чантата? Но въпреки излишните хартийки, дамската чанта носи значителна важност в живота на една жена.

Хилъри Клинтън говори с огромно уважение за аксесоара:

„Не бива да се подиграваме на избора на хората за чанта…дамските чанти са дълбока психологична нужда. Те са олицетворение на желанието за организация и контрол над важните неща в ежедневието.“

Средностатистическата британка пък харчи по 4 000 паунда, около 9 200 лева, за дамски чанти през целия си живот. Във всеки един момент тя притежава средно 17 чанти, като всяка година добавя около 3 нови модела към колекцията си.

А скорошни проучвания над жени с деменция установяват, че когато дамите имат собствена чанта с тях в домовете за възрастни, те се чувстват по-добре психически. Това предполага, че след известно време жените започват да усещат чантите си не толкова като прост аксесоар, а като продължение на тях самите.

Историята на дамската чанта е почти толкова стара колкото самото човечество. Въпреки очевидната си популярност сред жените, дамските чанти всъщност

започват своята история като мъжки аксесоар.

Терминът „handbag” е популяризиран първоначално през 1900-те години като термин за мъжко куфарче, но още от древни йероглифи от Египет се виждат изобразени мъже, които носят торбички около кръста си. Най-старото портмоне е открито в Германия през 2012 г. и датира между 2500 и 2200 г. пр. Хр., то е украсено изцяло с кучешки зъби. Може само да се радваме, че до 1300 г. модата поема по напълно различен път. Най-старата дамска чанта пък е на 700 години и е открита в Ирак. Красивият аксесоар е украсен със златни и сребърни сцени от тогавашния придворен живот.

От историческа гледна точка, чантите винаги са функционирали като символ на сила, статус, красота и практичност. В днешно време нещата не са се променили много. Все повече жени се обръщат към маркови дамски чанти, търсейки стил, издръжливост и разнообразие, но коя марка успява да улови интереса на дамите в Европа най-много?

Титлата на най-търсената марка

в интернет за чанти печели Chanel с 135 000 търсения из цяла Европа, като Великобритания е най-големият фен на марката. Освен класическата Chanel, марката Louis Vuitton не остава по назад – с 110 000 търсения. Двете марки успяват да спечелят интереса на дамите в 31 държави, включително Норвегия, Русия и Испания. От друга страна, дестинации като Италия, Исландия и Монако заедно с още 8 държави, предпочитат марката Valentino, за да задоволят своите нужди за дамска чанта.

В конкурса по популярност за най-желаните марки дамски чанти класацията е следната:

  • 1.Chanel
  • 2. Louis Vuitton
  • 3. Prada
  • 4. Valentino
  • 5. Hermès
  • 6. Marc Jacobs
  • 7. Fendi
  • 8. Yves Saint Laurent
  • 9. Mouawad
  • 10 Hilde Palladino

Дамските чанти са издържали на изпитанията на времето. Те са успели да процъфтят дори във времена на излишък, да оцелеят във време на недоимък и да отстоят позицията си като аксесоар в ерата на дебата – джоб или чанта. Бъдещето на дамската чанта е непредвидимо, но ако миналото ни е показател, може да сме сигурни, че чантата ще се изменя според ценностите, нуждите и естетиката на жените от бъдещето.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара