„Всички българи, които искат да се ваксинират, да могат да го направят максимално бързо. Това възложих на министъра на здравеопазването професор Ангелов, на Националния оперативен щаб и на Ваксинационния щаб“. Това съобщи премиерът Бойко Борисов във фейсбук профила си, цитиран от СЕГА.

От поста му става ясно, че 4-ата фаза от ваксинационния план ще бъде обединена с другите етапи. В болниците в страната ще бъдат създадени и „зелени коридори“, за да може процесът да бъде ускорен, включително и през почивните дни.

„Какво искам от вас? Да няма медицински работник, пожелал да бъде ваксиниран и да не е ваксиниран. Така с максимална защита ще можем да продължим с по-меки мерки, въпреки че има плавно покачване. Разумен е рискът. Искам четвърта фаза да я обедините с всички желаещи да се ваксинират. Освен първите фази, да вървят и всички желаещи да се ваксинират. Събота и неделя сме имали по 70 човека ваксинирани. Защо тези, които желаят, да не могат, а ние да кандардисваме тези, които не желаят? Осигурили ли сме на трите фази възможност, осигурили сме – има ли желаещи, заповядайте. Но и за тези, които стоят чакат, и гледат как другите се колебаят, докато се колебаят – слагайте“, е заявил пред ваксинационния щаб Борисов. Според него е недопустимо ваксините да стоят по складове, след като правителството е дало стотици милиони да ги купува. Във ваксинирането според премиера трябва да се включат активно и всички големи болници и РЗИ-та.

„Стотици милиони се раздадоха на хората на първа линия, които работят, трябва да ни върнат за това, което обществото прави, за да могат събота и неделя да ваксинират. Колкото и да се натрупат, като ги разнесем и ваксинираме, процентът ще се вдигне значително. Искам по 10 000 на ден да се ваксинират“, разпоредил е Борисов. Той е наредил на членовете на ваксинационния щаб лично да присъстват в критичните области, където интересът към ваксинациите е най-голям. НЗОК бързо да се разплаща за направените ваксинации, иска още Борисов.

В столицата кабинети за ваксинация ще заработят още днес, съобщи шефът на „Пирогов“ Асен Балтов. Ще има 5 кабинета за ваксинация в болницата и фургоните отпред, заяви Балтов. От думите му обаче се разбра, че хора извън първите три фази и четвърта фаза – която включва възрастни над 65 г. и хронично болни и под тази възраст, няма да се допускат. Ще се поставя само ваксината на „АстраЗенека“.

До края на деня ще получим доставка от 57 600 дози от „Астра Зенека“. Следващата седмица очакваме нови 180 000 дози от трите разрешени за употреба ваксини, а през месец март ще ни доставят около 500 000 дози. Европейската агенция по лекарствата стартира финалния етап от оценката на документацията на четвъртата очаквана ваксина – на компанията „Джонсън и Джонсън“. Осигурили сме достатъчно ваксини за българските граждани, пише още Борисов.

По думите му „с масовата имунизация, с адекватното лечение, което нашите медицински специалисти осигуряват на пациентите, със спада на смъртността, няма да се налага въвеждано на допълнителни ограничения и рестрикции“. „Данните показват, че мерките са ни перфектни“, заключава той.

Премиерът изчете детайлна справка за новорегистрираните случаи по държави, за да покаже, че страни с много по-тежък локдаун имат много повече нови заболели. „Австрия – 1967 случая, Чехия – 10813, Израел – най-голямата изненада на фона на 4 млн. ваксинирани – 3305 случая, три пъти повече от България. Две са нещата – адекватно лечение с лекарства и божията помощ, нямам друго обяснение на тези данни“, е изтъкнал премиерът.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара