Ака­де­ми­я­та за мо­да откри летния сезон с бляскаво модно парти и ревю-спектакъл, в който участваха едни от най-добрите български модни дизайнери. Специални гости и участници на тематичното Златно модно парти (Golden Fashion Party) бяха осемнадесет носители на приза Златна игла на Академията за мода през годините.

За първи път на едно място се събраха, за да представят свои произведения толкова много изтъкнати и високо оценени модни творци. Сред тях бяха част от диктаторите на българския моден дизайн, както и едни от най-талантливите млади дизайнери в момента.

Председателят на Академията за мода проф. д.н. Любомир Стойков каза: „Това събитие интегрира повечето от най-добрите български модни творци от всички поколения. Целта е да се даде възможност на модното общество в България да насърчи родните дизайнери, както и да се осъществи приемственост между легендарните имена на създателите на българския стил, от една страна, и младите генерации модни творци, от друга. Събитието е „златно”, тъй като е доминирано от произведенията на носителите на най-високата наша награда за мода „Златна игла”.

Лице на събитието беше г-жа Йордана Димитрова, отличена с титлите – „Мисис България 2012“ за най-красива омъжена жена, „Бизнес дама на годината за 2015 г.“ и носителка на статуетката за „Секссимвол Бизнес дама на 2016 г.“  Тя откри „Голдън фешън парти”, облечена в рокля от най-новата колекция за 2017-та година „Fashion and Diamonds“ на топ дизайнера София Борисова. В кулминацията на вечерта – дефилето с тоалети на носителите на Златна игла – Йордана Димитрова представи и творение на Светослав Колчагов – носител на Златна игла и дизайнер на годината за 2016-та. Уникалният силует на Kolchagov-Barba – „Обект в розово“ е произведен специално за концептуалния проект на Мариела Гемишева „Eдин нов будоар на Мариела Гемишева 2013″.

Пищният ревю-спектакъл започна с дефиле на тазгодишния носител на Златна игла в категория Модна къща на годината – FEDE fashion studio с дизайнер Вяра Георгиева. Тя представи златно съчетание от най-новите си колекции, пресъздавайки темата за златното през артистичния поглед за истински стойностното в света на модата. „Голдън фешън парти” завърши с бляскав финал на модни творения от трикратната носителка на Златна игла – София Борисова, която представи специална селекция за лятото в златисто-бежови и светли тонове. По един модел, специално подбран за бляскавото събитие показаха дизайнерите, носители на Златна игла: Албена Александрова, Аля Милушева, Антония Йорданова, Дарина Манченко, Евгения Живкова, Жана Жекова, Йорданка Чернаева, Мариела Гемишева, Мария Мичева, Мария Недкова, Милка Александрова – Бучи, Нели Колева, Николай Божилов, Светла Димитрова, Светослав Колчагов и Теодора Спасова.

Моден сюрприз поднесе на гостите знаменитият наш скулптор и художник Ставри Калинов в новото си амплоа на дизайнер. Заедно с дъщеря си Реджина Ставри Калинова той лично представи своите модни творения с името „Жива живопис”. Палитра с датата на събитието беше специалният подарък, с който Ставри Калинов изненада проф. Любомир Стойков по време на събитието.

Акцент в ревю-спектакъла бяха актуални колекции официална и сватбена дамска и мъжка мода. Дизайнерите на Banderol – Десислава Дамянова и Никола Карадамянов – представиха коктейлни рокли и официални мъжки костюми от колекция пролет-лято 2016. Христо Чучев показа официални вечерни и сватбени рокли от колекция „Силует”, вдъхновена от красотата на женската фигура. А Стоян Радичев представи сватбена колекция Fusion, където булчинската рокля е превърната в истинско произведение на изкуството. В стила на модна къща Aggressor, дизайнерката Марияна Папаличева показа провокативна мъжка официална колекция, в която строгият вид на мъжкия костюм е разнообразен с цветни тъкани с декоративни елементи и аксесоари.

Силен моден дебют на „Голдън фешън парти” направи талантливата млада дизайнерка Елена Златева. Проф. Стойков представи нейната премиерна колекция „DRESSиран блясък“, като не пропусна да отбележи, че само преди няколко години тя е била негова студентка в Националната художествена академия. Нейните творения направиха впечатление със силно подчертаната си  детайлност и премерен разкош,  в които личаха свобода на фантазията, експеримент, спонтанност и импровизации  с дантела. Свои дизайнерски творения показаха още студенти по мода на проф. д.н. Любомир Стойков от Националната художествена академия – Пола Маринова, Виктория Добрева, Ани Добараджиева, Моника Маркова, Димана Арнаудова, Янчо Спасов, Велиана Лобошка, Мария Делчев (Сърбия), Християна Димитрова, Стефани Тодорова и Диляна Матеева.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара