„Пчелно семейство“ на словенската авторка Аня Му́герли е сборник с разкази, за  който печели Европейската награда за литература през 2021 г.

Обединяващо начало в седемте сюжета са обредите, по-точно стародавните обичаи, характерни за словенската култура. Те, с изключение на едноименния разказ, дал заглавие на целия сборник, са положени в съвременен контекст, където придобиват нова роля и функция. На преден план е изведена темата за семейството, било то неосъществено (Ябълкоядка), било събрано и по-късно разделено поради

житейски превратности

(Червеният петел), или пък формално, което при други обстоятелства би станало истинско (Пчелно семейство). С виртуозен език авторката ни въвлича в свят, който не познаваме, макар да живеем в него. Заедно с художествените ѝ образи прекосяваме граници – езикови, културни, политически, географски, както и тези между действителността и несъзнаваното.

Аня Му́герли ще бъде гост на тазгодишното издание на Софийския международен литературен фестивал на 9 декември. За допълнителна информация следете програмата на фестивала!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара