Документална пиеса „Ембриони”, написана и поставена от режисьора и драматург Йордан Славейков, ще бъде представена на 19 ноември в Нощта на театрите на сцената на малкото независимо камерно пространство I АM studio на ул. „Раковски“ 149.

Спектакълът разказва десет автентични български истории на жени, избрали (или неизбрали) по различни причини да направят аборт. Историите навръх рождения си ден ще пресъздаде на сцена актрисата от Младежкия театър Августина-Калина Петкова. Йордан Славейков, освен автор и режисьор, дебютира и като актьор. Проектът е подкрепен от Национален фонд “Култура“.

Десетте истории в пиесата са разположени в техния социален, икономически, културен и политически контекст. Така освен че акцентира на личните истории на жени, „Ембриони“ прави опит за моментна снимка на България по времето, в което се е случвала всяка една от тях.

Идеята за написването възниква след като авторът  за поредна година попада на медийно заглавие “България за пореден път е страната с най- много аборти на глава от населението в целия ЕС”.

Хронологично това се случва в края на 2020 г. През 2021 г. Йордан Славейков споделя със свои познати жени, че има намерение да напише документален текст за театър в търсене на отговор на въпроса защо България е на чело на тази негативна класация. Така се появяват се и историите.

Какво мислят мъжете за абортите, защо България е страната в ЕС с най-много аборти на глава от населението, има ли повод за оптимизъм – това са важните въпроси, които ще бъдат поставени от сцената.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара