Бебетата, родени твърде рано или с твърде ниско тегло, трябва да имат контакт „кожа до кожа“ с лицето, което се грижи за тях, вместо да бъдат поставяни в инкубатор веднага след раждането, за да се увеличат шансовете им за оцеляване, предаде Ройтерс, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО).

Новите насоки за „майчината кенгуру-грижа“ бележат значителни промени в сравнение с настоящите протоколи за недоносени бебета и по-ранните препоръки на здравната агенция на ООН. Насоките също така са особено подходящи за раждания в райони, където липсва надежден достъп до технологии и електричество, казват от СЗО.

„Насоките показват, че най-доброто за тези малки бебета не винаги е свързано с осигуряването на най-високотехнологичните решения“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Насоките се отнасят за всички бебета, родени преди 37-ата седмица от бременността или с тегло под 2,5 килограма, с изключение на новородени, които се нуждаят от поддържане на дишането, механична вентилация или са в шоково състояние.

Кенгуру-грижата

включва увиването на недоносени или новородени с ниско тегло в слинг, носен от лицето, което ги гледа – обикновено майката, вместо отделянето им от родителите веднага след раждането, за да бъдат положени грижи за тях.

Преждевременно родените бебета често нямат достатъчно телесни мазнини и могат да имат проблеми с регулирането на температурата или дишането си. Преди това препоръките изискваха стабилизиране на състоянието им в инкубатор или нагревател непосредствено след раждането, което според СЗО обикновено отнема около 3-7 дни.

Нови изследвания обаче показват, че полагането на кенгуру-грижа и насърчаването на кърменето веднага след раждането, а не след като бебетата са стабилизирани, може

да спаси до 150 000 живота годишно.

Според СЗО промяната изисква да се преосмисли начинът, по който се полагат грижи за малки бебета, включително осигуряване на повече подкрепа за семействата им. Грижата „кожа до кожа“ възможно най-скоро вече е златен стандарт за здрави бебета, родени на термин.

В световен мащаб 15 милиона бебета годишно, или 1 на всеки 10, се раждат преждевременно, а 20 милиона са с ниско тегло при раждането.

Недоносеността е водещата причина за смъртност при деца под 5-годишна възраст.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара