За пръв път на български се появява любимият на поколения американци и вдъхновил едноименните екранизации на Хенри Хатауей (1969) и на братята Коен („Непреклонните“, 2010) роман „Желязна хватка“ от Чарлс Портис.

След като разбойникът Том Чейни убива баща ѝ, решителната Мати Рос тръгва по следите му в индианските земи, откъдето неопитните рядко се връщат живи. Но Мати съвсем не е глупава и знае, че ще ѝ е нужна помощ, за да премине през враждебната територия. Тя наема за водач коравия следотърсач Когбърн, по прякор Петела – пияница и безсърдечен ловец на глави, чието дуло не пропуска целта. Към странния дует се присъединява и тексаски рейнджър на име Лабийф, който има собствени причини да търси Чейни. По всичко личи, че по тези земи не ги очаква нищо добро, но малко прегради могат да устоят пред добрите стари закони на отмъщението в Дивия запад.

Забавен и същевременно майсторски написан, този шеметен уестърн в духа на „Дивото зове“ и „Винету“ ще ви пренесе в дебрите на Арканзас и ще ви докаже, че едно четиринайсетгодишно момиче може да има „Желязна хватка“ и инат за трима.

Но кой би предположил?

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара