Родената в Канада Рашел Льофевр е тв- и киноактриса, която участва в много продукции, сред които сериалът „Под купола“, адаптация по едноименния роман на Стивън Кинг. На големия екран участва във филми като „Белият дом: Под заплаха“, „Отбранителна линия“ и др. Льофевр добива международна популярност с участието си в първите две части на сагата „Здрач“. Тя е запален поддръжник на правата на животните. Част е и от борда на директорите на неправителствена организация, която набира и дарява средства на семейства за финализиране на процеса по осиновяване. В сериала „Доказано невинни”, който проследява историята на аутсайдерска правна фирма, Рашел е в ролята на Маделин Скот – безкомпромисен адвокат, с жажда за правосъдие. Маделин най-добре знае какво означава невинен човек да бъде освободен от затвора. На 18-годишна възраст тя и брат й Ливай (Райли Смит) са осъдени по погрешка в сензационен случай на убийство. Сериалът е премиерен за България се излъчва всеки вторник от 22 часа по FOX. Първият епизод е на 28 май. Разговаряме с Рашел, която споделя, че все още не е посещавала България, но много би искала.

Снимки © 2019 Fox and its related entities

Можеш ли да ни кажеш малко повече за сериала и какво те заинтригува в него?

Обикновено, когато гледаме съдебна драма, има клиент и адвокати, които се опитват да докажат неговата вина или невинност и да обрисуват определена картина на случилото се. В този сериал нещата са обърнати, което не се среща много често. Клиентът ни вече е минал през съдебната система, а ние трябва да се вместим във вече създадената картина. Не сме просто адвокати. Тъй като става въпрос за несправедливо обвинени жертви, влизаме в ролята и на разследващи и се опитваме да намерим истинския убиец. Понякога разследваме и полицаи под съмнение за корупция или съдиите и доколко отсъденото от тях решение е взето обективно и безпристрастно. Работим и с ДНК и други веществени доказателства. По този начин се разглеждат всички аспекти на правосъдната система, а не само правната страна, която се случва в съда.

Твоята героиня Маделин е преживяла много и е изградила силен характер. Какво си помисли, когато прочете историята й? 

Маделин и брат й са несправедливо обвинени. И това, което виждаме в сериала, е, че тя преминава през едно ужасяващо преживяване, откраднати са 10 години от живота й, влиза в затвора на толкова крехка възраст и въпреки това открива своята цел и мисия. Това, че създава своя правна кантора, й помага да оцелее и отново да изгради живота си. От друга страна, виждаме и брат й, който не притежава това, което тя е открила и по тази причина му е трудно да се справи с последствията от случилото се. Пристрастява се към наркотици, не може да създава приятелства, не успява да си намери работа. Това ни показва, че в реалността Маделин е от късметлиите, защото повечето хора, които са обвинени несправедливо и са влезли в затвора, изживяват голяма част от тези проблеми. Много се радвам, че сериалът показва и двете страни на монетата, че не са се опитали да го представят като нещо перфектно, показват и какви щети може да нанесе подобно нещо върху човек.

Разпознаваш ли някои от личните си качества в твоята героиня?

Да! И аз съм много упорита. Голям инат. Винаги съм сигурна, че моят начин е правилният начин. Определено споделяме това качество. Но се различаваме по това, че аз много обичам да се разбирам с хората и страня от конфликтите. Докато Маделин търси конфронтация. Носи в себе гнева, насъбран през тези 10 години, прекарани в затвора. Научила се е да оцелява, като напада първа. Така че ми се налагаше да внимавам за това и да се старая да я пресъздам по този начин, защото аз обикновено не реагирам като нея в живота.

Смята се, че хората с червена коса като твоята са по-пламенни. Вярно ли е това и използваш ли го в твоя полза в съда?

Да, беше много полезно при пресъздаването на Маделин, защото в нормалния си живот се опитвам да потушавам този огън.  Определено съм пламенна, притежавам това качество и имах възможност в тази роля да се проявя като истинска червенокоска. В този случай вместо да потушавам пламъка, налях бензин в него.

В сериала се използват изрази като „воини/бойци за невинните“ (worriers for the innocent), когато описват адвокатския ви екип? Смяташ ли че това е тежка „корона“?

Да, със сигурност. И сега, когато се запознавам с някои от действителните случаи и говоря с обвинените за престъпленията и с адвокатите, които са се борили те да бъдат на свобода, определено смятам, че думата „воин“/“боец“ е подходяща. Ужасно трудно е да се пребориш за преразглеждане на присъда на човек, който вече е попаднал в системата и е осъден. Хората, които са несправедливо обвнени в престъпление, прекарват средно 14 години в затвора. Разговарях с човек, който е излежал 23 години за престъпление, което не е извършил. И това се случва именно защото, веднъж попаднеш ли в системата, е почти невъзможно да те измъкнат оттам. Някои хора никога не биват освобождавани.

Предвид тежката тематика, сериалът промени ли възгледите ти за живота и за съдебната система?

Определено! Знаех, че правната система прави грешки. Никоя правoсъдна система не е перфектна. Канадка съм, но в момента живея в Щатите и от всичко, което съм научила, откакто се преместих тук преди 15 години, осъзнах, че правната система в САЩ има нужда от невероятни реформи. Бях наясно с това, но бях и много шокирана, когато разбрах колко са зле всъщност нещата и колко сериозно са застъпени предразсъдъците, предубежденията и корупцията. Например има хора, които нямат криминално досие, дори не са спирани за превишена скорост и няма причина полицията да ги подозира. Те не са били в близост до локацията, където се е случило престъплението и не познават жертвата. И изведнъж полицията ги арестува. Ако мислим логично, това не би следвало да се случва толкова често. Но в действителност се случва толкова често.

Имаш богат опит в пресъздаването на героини от алтернативни реалности. Доколко е различно усещането да изиграеш подобни роли и такава в съдебна драма?

Доста е различно, което ми допада. Опитвам се да избирам ролите си така, че в следващата да има нещо коренно различно от това, което съм пресъздавала в предходните. Последният проект, в който участвах, преди да заснемем пилотния епизод на „Доказано невинни“, беше Electric Dreams с Ана Пакуин, който се развива в алтернативна реалност в бъдещето. И когато дойде тази възможност, си казах „Ето, сега ще се завърна в реалността.“ Харесва ми да пробвам различни неща.

Винаги ли си си представяла, че искаш да станеш актриса?

Исках да бъда актриса още като малко момиченце. Веднага щом достигнах възрастта, на която осъзнавах, че това е истинска професия, исках да последвам този път.

Какво би било посланието ти към зрителите в България и на Балканите?

Бих им казала: Благодаря ви, че гледате, защото не бих могла да се занимавам с това, с което се занимавам, ако хората не му се радваха след това. Тази професия има нужда от публика. Така че, за мен, ако сте зрител, сте и участник в моята мечта.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара