Работете върху себе си, преди да гледате към другите

Указанията на Буда към учениците и последователите му били ясни: простото показване или външното спазване на определени ритуали не води към спасение. Избавлението трябва да дойде отвътре като естествено следствие от позитивното мислене и живот и прилагането на правилното усилие, правилната концентрация и мъдрост.

„Самите вие трябва да положите усилие, съветвал той учениците и поклонниците си. Татхагатите са само учители.“ Всъщност всеки елемент от ученията му за позитивно живеене акцентира върху необходимостта от овластяване чрез изграждането на шила (умения) посредством искрена и неспирна усърдна работа всеки ден.

В ученията на Буда и в Махаяна будизма не се споменава господ, който ще ни се притече на помощ, когато го призовем. Нито пък има място за просителски молитви към божества, при които човек се моли за спасение или за работа, увеличение на заплатата, преместване или повишение в работата.

Ужасът от осъзнаването, че не съществува бог, който да удовлетворява желанията ви, да задоволява нуждите ви или да помага на страдащите, може да остави празнота в живота ви, което да доведе до чувство на безнадеждност и дълбока депресия. Ако няма бог, кой ще реши проблемите, може би си мислите. Към кого ще се обърнете, когато имате нужда?

Именно в този момент ще разберете, че Буда продължава да ви води обратно към вас чрез личния си пример. Вие имате всичко, от което се нуждаете, за да решите проблемите си, и имате правото да продължавате напред в живота. Разполагате с всички съкровища във вселената, за да направите възможна себереализацията си.

Разбира се, има определени условия. Както с всичко друго в живота.

Така стигаме до осмия урок по лидерство, който е за необходимостта от правилно и самостоятелно насочено усилие. Този урок е за способността да се наслаждавате на усещането за овластяване, докато подобрявате собственото си положение. Подтикът и средството да се отървете от негативното и да освободите място за позитивното може да дойде единствено отвътре, а не от външен източник. Ученията на Буда могат само да послужат като инструменти, които ще ви позволят да започнете личната си трансформация. Желанието и решителността са вътре във вас, очаквайки да бъдат събудени единствено и само от вас. Накрая всичко опира до вас.

Този ключов урок се основава на универсалната истина за единството на всичко, според която всички животи и хора са едно цяло. Това със сигурност е вярно за хората, споделящи едно и също пространство или принадлежащи към една и съща организация, отдел или екип, защото успехът никога не е индивидуално постижение, а винаги е резултат от усилията на мнозина. А ако успехът се дължи на много хора, целта му трябва да се издигне над личното и рутинното. По-високата цел и идеалите зад нея, заедно с ценностите, които я обогатяват, задържат интереса ви и ви вдъхновяват в дългосрочен план. Те ви позволяват да се насладите на търсенето толкова, колкото и на изпълнението на целта, и ви дават сила да преодолявате съпротивата, която срещате по пътя, както и съмнението ви във вас самите и депресията, до които може да доведе тази съпротива. Затова, каквото и да се каже за неотложната нужда да намерите по-възвишена цел, която да ви мотивира, все ще е малко.

Следователно последният урок по лидерство се състои в умението да си създадете тази по-висша цел.

Сами трябва да прецените коя е тази възвишена цел, която резонира във вас. Няма нужда да казвам, че ако приемете възвишената мисия на някого другиго и опитате да я превърнете в своя собствена, вие обезсмисляте самата причина за търсенето на такава мисия. Експериментирайте и вижте какво ви привлича. Аз знам какво ме вдъхновява. Намирам за смислено да улеснявам и да правя по-съдържателен професионалния живот на другите. Много ми допада да обучавам и да подкрепям други хора. Натрупването на сериозни познания в различни области ме зарежда и ми носи усещане за смисъл. То също така ми дава силата, от която се нуждая, за да продължавам напред въпреки препятствията по пътя.

Така че намерете своята възвишена цел, своята пътеводна звезда. Вие ще можете да ръководите други хора, само ако можете да се мотивирате.

Откъс от книгата „Буда в работата“ на Гийтанджали Пандит

Facebook Twitter Google+

0 Коментара