Хората от различните времена си приличат по това, че се опитват да надникнат в бъдещето. Древните жреци са гадаели по полета на птиците или са търсили свещени знаци при основаване на градове и за успеха на военни начинания. Приключенията в „Одисея“, наред с „Истинска история“ на Лукиян, можем да считаме за първите фантастични пътешествия, доколкото фантастичното има връзка с непознатото, с измислянето на нови светове и с гледането на света по нов начин.

Съвременните писатели фантасти, също като древните свещенослужители векове по-късно, предлагат своите утопични представи за бъдещето, но черпейки познание не от поличби, а от съвременните им научни открития –  като например Станислав Лем за романа си „Соларис“ (1961), чийто сюжет е преминал и в киното чрез интерпретациите на Борис Ниренбург, Андрей Тарковски и Стивън Содърбърг.

Нищо не би могло да ни попречи, следейки промените в обществото у нас и най-вече по света, да развием нишката на времето и да се опитаме да измислим, ако не реално, то не невъзможно бъдеще и ако кажете, като на Касандра – не вярваме, че ще бъде така – още по-добре!

И така, „добре дошли“ в 2069 година, когато много малко от читателите на този текст ще са живи, освен ако продължителността на живота не е станала такава, че да граничи с безсмъртие, но затова пък, задължително трябва да бъде развита на космическо ниво козметиката и кремовете против бръчки и всички останали лосиони да имат магическо действие, а не само пожелателно.

И така, да тръгнем… За пътуването няма да ви е необходим куфар, нито резервация на самолетни билети. Ще ви е нужно владеене на български език, защото

той е официален в света през 2069 година.

Дишайте леко, защото въздухът не е много чист и стъпвайте внимателно, не ходете към Венеция, нито по островите – нивото на океаните се е покачило немалко за изминалите 50 години и някои места не са това, което бяха, но не се тревожете, във всичко друго ще се ориентирате – нужни са малко напътствия, затова ви предлагаме този малък наръчник.

Територията на веганите и краят на света

През 2069 г. е решено официално да бъде създадена Република на веганите. Нейното основаване от десетилетия има своите противници и поддръжници, но накрая Китай предложи да отстъпи територия, макар и неголяма, тя може да разреши напрежението, което Световната организация на веганите създава, настоявайки за санкции върху гастономическото насилие върху животните. Същевременно Куба отказа да подпише петицията на организацията, защото настоява да се изхранва с животинско месо по конвенционалния начин, а не с генно модифицирани в лаборатории органи, както е популярно. В знак на солидарност с Куба и за да не се нажежава световната обстановка, Китай отстъпи своя територия за период от петдесет години. Това особено преселение е наблюдавано с голям интерес и придобива формата на телевизионно шоу, още повече че в него е намесена и темата за края на света.

Новите енергийни източници

Краят на света все още е важна тема и през 2069 г., макар че технологиите са много напреднали. Напрежението в различни точки на света ескалира от разнообразни вълнения, разпространявани от странстващи учени, които се появяват след закриването поради нерентабилност на научните учреждения в Европа през 2050 г. Странстващите учени имат безспорно силен коз в своите агитации, тъй като най-важният ресурс – енергийният – от години е на изчерпване. Някогашните територии със залежи на нефт и природен газ в Персийския залив са превърнати в едни от най-големите и екзотични музеи на света.

За никого не е тайна, че най-мощният енергиен източник е слънцето. Соларните панели обаче отдавна са демоде, макар че едно от най-прогресивните решения на НАСА, заедно със сходни организации от целия свят, с преимуществото участие на Русия, бе проект за добиване на енергия от Луната. Осветената от Слънцето лунна повърхност беше застлана с фотоклетки. Предвиждаше се изграждането на база около Луната, подобна на използваните някога на Антарктида за геологични изследвания. От Куба официално заявиха, че няма да участват в тази световна инициатива, понеже осветлението с восъчни свещи открай време задоволява страната, а детската раждаемост и смъртност са най-ниските в света, благодарение на традиционните форми на живот. Някои касти в Индия подкрепиха Куба, а в България направиха научно съобщение, че лунните камъни съдържат голямо количество енергия и е глупаво да се влагат разходи за фотоклетки. Така бяха ангажирани и подготвени пернишки миньори за лунни сондажи.

Заселване на нови територии – Антарктида

Да се засели Леденият континент доскоро не беше възможно, защото той беше ничия територия от 1959 г., на която беше забранена човешката намеса и изхвърлянето на отпадъци. Но тъй като в екологично отношение това е най-чистият континент и ледовете значително се отдръпнаха, някои от най-богатите хора на света се заселиха там. По този начин Антарктида се обособи като квартал на богатите, а изследователските станции бяха редуцирани до представително количество. Известно смущение на новите собственици създават приходящите популации от пингвини, които продължават всяка година да носят камъни и да преминават през имотите им. Същевременно останалите на работа учени бяха пренасочени към изследване на Марианската падина.

Нова сексуална революция

Замислени като компания и помощници за хора в неравностойно положение, самотници и инвалиди, роботите доведоха до нова сексуална революция. Рекламната стратегия на Хонконг, че сексът с робот е здравословно преживяване датира още от 2010 г., а силиконовите тела на роботите за широка употреба бяха пуснати на пазара през 2019 г. От 2025 г. цената им започна да пада и това доведе до фалит на производителите на секс атрибути, както и бяха организирани протести на жриците на любовта от различни точки на света. Към 2030 г. обаче промяната в мисленето доведе до такава популярност на секс роботите, че през 2069 г. те се подаряват като знак на съпружеско внимание и на семейни годишнини. Това, разбира се, се отразява неочаквано и на друг бизнес – производството на играчки – популярната кукла Барби започна да изостава по продажби пред куклата Кен.

Накратко, това е важното, което е добре да знаете за 2069 г. Разбира се, ако ви поканят на гости, в никакъв случай не носете нищо в пластмасова опаковка – ще направите лошо впечатление. А ако говорите за книги и искате да минете за богат човек, кажете, че имате рафт с хартиени. Печатната книга през 2069 г. отдавна е лукс, понеже липсва хартия и са  модерни холограмните четива, както и холограмните приятелства. Понякога това е много тъжно, тъй като във виртуалните приятелства, както и във виртуалните книги, проговарят изкуствени гласове, а технологиите все още не успяват да ги програмират така, че да наподобят човешкия – някои хора казват, че причината за това е, че изкуственият интелект няма душа и нашите души страдат, когато им говори нещо безчувствено. Например за изкуствения интелект е невъзможно да се справи с поезията, а на стиховете на Песни на песните Соломонови, Йосиф Бродски и Ани Илков техниката изгаряла.

Вече знаете всичко, което трябва да се знае за 2069 г., освен едно – в 2069 г. няма шоколади.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара