Официалният трейлър на втория пълнометражен филм на Яна Титова вече е факт. С това идва и датата на очакваната премиера – „Диада“ ще бъде на голям екран в цялата страна от 10 ноември, а вълнуващите новини около продукцията стават все повече. След като бе селектирана за официалната конкурсна програма на един от водещите кинофоруми в света с категория „А“ – във Варшава, в края на миналата седмица тя бе отличена и с четири награди на фестивала „Златна роза“.

„Диада“ се фокусира върху историята на Дида, 16-годишно момиче от малък град, и с това засяга множество деликатни теми, близки до света и емоциите на тийнейджърите. Сценарият е на самата Яна Титова, която спечели наградата „Златна роза“ за режисура, заради „умението си да създава динамични и многопластови сцени и да поддържа темпото на филма“.

За нелеката задача да изиграе главната героиня, чиято мечта – да замине при майка си в Америка – е поставена на карта, Яна избира Маргарита Стойкова.

И в самия трейлър се откроява, че 19-годишната Маги успешно се превъплъщава в Дида и по автентичен начин се гмурва в низа от ситуации, които преобръщат живота на момичето само за броени часове. Напрежението в личен план и в училище се трупа, а Дида не намира нужната

помощ дори от най-добрата си приятелка Ива.

За „незабравимата си дебютна роля в „Диада“, изпълнена с енергия и страст“, Маргарита Стойкова бе удостоена с наградата на град Варна на фестивала „Златна роза“.

Освен тези отличия филмът „Диада“ спечели още наградата на критиката, а като изключителен случай в историята на фестивала се явява и голямата награда на  „Златна роза“ за пълнометражен филм, споделена с „Уроците на Блага“ – „за смелостта да гледат действителността право в очите…, за режисьорската проницателност, за динамичната операторска работа и поразителното актьорско майсторство…“.

В основния актьорски състав на „Диада“ влизат и редица любими актьори като Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Стоян Дойчев, Ирмена Чичикова, Цветан Алексиев, Васил Бинев, Жаклин Дочева и други. За ролята на най-добрата приятелка на Дида – Ива, е избрана Петра Църноречка, ученичка в Националното музикално училище в София.

Филмът е заснет в Ямбол през лятото на 2022 година. Операторската работа е дело на Мартин Балкански, чиято жива непосредствена камера диша с героите на филма и неусетно потапя зрителя в атмосферата.

Филмът е продукция на PORTOKAL, в копродукция с NO BLINK PICTURES, SONUS и RIGHT SOLUTIONS. Продуценти са Ваня Райнова, Александър Алексиев и Ники Стоичков.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара