Нашите деца са първото поколение в историята, растящо в един свят, където винаги е съществувал интернет. Много от тях знаят как да работят с iPhone, преди да могат да говорят. Те ще ви погледнат с насмешка и неразбиране, когато говорите за касетофони, пишещи машини и пейджъри.

В много отношения тяхното поколение ще има невероятен потенциал и способност да създава и подобрява изобретения, които дори не са съществували, когато ние бяхме деца. Те вероятно ще създадат технология, която даже не можем да разберем. Къщи и коли, които функционират единствено със слънчева енергия и изкуствен интелект, който ги управлява – това е тяхното бъдеще.

Те никога не могат да изпитат усещането, че са наистина изгубени, докато карат някъде без GPS, мобилен телефон или други средства за насочване, освен физическа карта.

Всичко това е невероятно, но единственият недостатък на „поколението на апликациите“ е, че много от тях стигат до зряла възраст без някои основни житейски умения.

Тези умения не могат да се изтеглят като приложение към iPhone, нито ще се научат чрез Facebook.

Често се чудя какво би помислила поколението на дядо ми за сегашното ни поколение деца. Колко различно биха изглеждали, ако можехме да сравним едно 19-годишно момче тогава и едно 19-годишно момче сега. Предполагам, че момчето от поколението на баба и дядо ще превъзхожда по практически умения и днешните академици. Момчето от сегашното ни поколение, разбира се, ще превъзхожда в технологични знания предните.

Но независимо от технологиите съществуват няколко важни умения, на които ние, като родители, сме длъжни да научим децата си, за да бъдат щастливи, самостоятелни хора, които могат да се справят с ежедневието си без помощта на нещо, което непременно изисква батерии.

Готвене

Статистически, ние всички готвим по-малко, отколкото преди няколко десетилетия, а същевременно ядем по-често. Това е особено вярно за възрастовите групи в гимназиите и университета, които често нямат време, пространство или умения за готвене.

Във времето на баба и дядо всяка храна се приготвяше у дома. Храненията бяха рядкост и повечето дори не зависеха от училищната система за обяд. Хората бяха по-тънки и по-здрави по това време. Разбира се, има много фактори, но експертите непрекъснато предупреждават, че храненето навън е свързано със затлъстяването и други здравословни проблеми.

Готвенето е едно от най-полезните умения, които можем да предадем на поколенията след нас, а децата наистина се наслаждават на това, че го учат!

Плуване

Това умение не е толкова полезно, колкото готвенето, но със сигурност може да бъде животоспасяващо в определени ситуации. Освен ползата от спорта, плуването е удоволствие от съприкосновението с водата, плуването е свобода, досег с природата. Плуването е усещане подобно на летенето.

Бюджетиране

Какво очакваме от децата си, когато ние, техните родители, често не знаем с какви суми разпоагааме, как ги харчим, нямаме представа кое колко струва и живеем на кредит, което всъщност ни излиза много скъпо. Да научим децата си, че парите не растат по дърветата, че имат стойност и тя се изразява в труд, да ги възпитаме в основите нна финансите, за да избегнат клопките, в които ние самите попадаме – това е действително наш дълг и ще направи децата ни самостоятелни и независими личности.

Първа помощ

Може да ви е смешно, но едно от най-полезните неща, които научих, докато карах шофьорските курсове, бяха техниките за първа помощ към „Червения кръст“. Дано никога на децата не не се наложи да правят изкуствено дишане, но винаги е по-добре да знаят как да реагират в случай на нужда, отколкото да се паникьосват излишно.

Самозащита

Хиляди деца и млади хора са жертва на злоупотреба или нападение всяка година. Тези на възраст между 12 и 34 години са изложени на най-висок риск, въпреки че случаите на малтретиране на малки деца се увеличават. Тъжно е да мислим, че живеем в свят, в който е важно да научим децата ни как да се защитят, но ние трябва да го направим. Освен, че ще могат да се защитят, по този начин децата ви ще усъвършенстват баланса и управлението на тялото си, ще подобрят рефлексите си и самочувствието си.

Основно почистване

Съдейки по общежитията в „Студентски град“, това умение е абослютно непопулярно сред младите хора. Много от тях до пълнолетието си явно не са хващали прахосмукачка или парцал. Ако ги научите да чистят и подреждат стаите си, а после и да помагат в почистването на дома, няма да се тревожите, дали под пластовете изоставена храна под леглото не е възникнал нов еволюционен вид.

Критично мислене

Може да има много фактори за това, но експертите са единодушни, че наблюдаваме голям спад в способностите за критично мислене на младите. С огромната и непрестанна информация, с която се сблъскваме ежедневно, изглежда, че в много случаи е по-лесно просто да изберем да се съгласим или да вярваме на всичко, което видим/чуем, вместо да помислим критично. Едно от най-ценните (и трудни) умения, на които можем да научим нашите деца, е да оспорват информация дори от „доверени“ източници като учебници, учители и новините по телевизията. Така те ще се научат как да мислят, а не просто какво да мислят.

Програмиране

Живеем в един технологично забързан свят, който се променя бързо и предлага много предимства. Едно голямо предимство е способността да се научи почти всяко умение онлайн с достатъчно време и мотивация, без нужда о академично образование. Най-големите университети като Харвард, Масачузетския технологичен институт, Йейл и Станфорд са отворили много от своите класове, за да могат студентите да гледат безплатно онлайн и да се учат дистанционно.

Намирането на работа също се промени. Докато някога дипломата от специализиран техникум или университет даваше гаранция за осигурена работа, днес не е така. Повече фирми дават предимство на практическите умения и не толкова на формалното образование. Това отваря много нови възможности за всеки, който желае да поеме инициативата да се учи.

Студентите лесно могат да научат да програмират чрез онлайн курсове и в един все по-технологичен свят тези умения могат да са безценни.

Грижа за колата

Може би това е най-малко полезното от уменията, тъй като автомобилите стават все по-компютъризирани и трудни за оправяне, но си мисля, че е много полезно. Спестих толкова много пари през годините, защото отстранявх сама малките проблемите по колата си и можех сама да сменям спукана гума.

Вероятно има още много умения, които родителите могат да завещаят на децата си, всеки има собствени критерии за важните неща в живота. Но ако предадем на децата нашите знания, те ще бъдат по-добри и оправни хора, дори в един силно технологичен свят.

Източник: Wellness Mama

Facebook Twitter Google+

0 Коментара