Всяка година, когато дойде март месец, настава време за кино – много, всякакво кино, жанрово кино, фестивално кино, арт кино, алтернативно кино, размазващо кино, награждавано кино, коментирано кино, провокиращо въображението кино…защото март месец  е месецът на киното и  на Международният София Филм Фест.

Тази година, от 7 март до 18 март (с официална церемония по награждаването на 16 март!) и с фестивална програма  на вече традиционните издания на феста в Бургас, Пловдив и Варна до 29 март, 2018. А специалната програма в Дома на киното вече започна.

Разбира се, всеки сам може да избере какво да гледа в кинококтейла от 172 пълнометражни игрални и документални заглавия и над 20 късометражни, но здравословният минимум от адреналинова доза  качествено кино е точно 22 кинонеща, които не бива да пропускате на 22-то издание на София Филм Фест! Ето ги и тях:

 • Българският хит „Ага“ на режисьора Милко Лазаров и Голямото откриване – 7 март, зала 1 на НДК! „Ага“ вече закри официалния конкурс на Берлинале 2018 и спечели многобройни положителни отзиви от публика и критика, които определиха филмът като  естетско бижу на фестивала.  До българската му премиера остават няколко дни – не го пропускайте, за да видите как се прави истинско кино, снимано на лента при ужасно ниски, минусови температури!
Потапяне
 • „Потапяне“  – най-новият амбициозен проект на  емблемата на световното независимо кино -Вим Вендерс, който се завръща в София след 10 години и ще изнесе специален мастерклас – на 11 март, в Дома на киното! „Потапяне“ може да гледате на 11 март, в Зала 1 на НДК, както и на още една от 12-те прожекции в програмата на феситвала.

 • „Без милост“ на Фатих Акин със Златен Глпбус за чужд филм и наградата за най-добра актриса – на Даян Крюгер от Кан’17.
 • „Нелюбов“ на руския майстор Андрей Звягинцев ( с награди от Кан, Лондон и ЕФА, с номинация за чуждоезичен „Оскар“), както и заради брутално въздействащите образи на злото, които филмът пресъздава на екрана!
 • „Другият любовник“ на един от най-работливите режисьори във френското кино – Франсоа Озон. Филмът е сексуален психотрилър, разказващ за младата, чувстителна жена на име Клои (Марин Вакт), която се влюбва в психоаналитика си Пол (Жереми Рение). Но след няколко седмици двамата заживяват заедно, тя започва да подозира, че влюбена в близнаци, а Озон дава шанс и на зрителите за подобно впечатление.

 • Селекцията от 22 игрални продукции в програмата „Ново българско кино“, сред които много премиерни заглавия! Както и програмата от 11 документални български премиери.
 • Билет в кен – вашият сигурен пропуск за София Филм Фест 2018 – само петима киномани могат да станат притежатели на Златен билет, който пък дава неограничен достъп до всички прожекции и партита на фестивала!

 • Миналогодишният носител на Златна Мечка – „За тялото и душата“ на унгарката Илдико Енеди, представен от нея самата – президент на Международното жури на 22-я СФФ.

 • „Не ме докосвай“ на румънката Адина Пинтилие, носител на Златна Мечка от Берлинале 2018 – заради революционния кинопоглед и българското участие в него, в лицето на актрисата Ирмена Чичикова.

 • „Манифест“ с на режисьора Юлиян Роузфелд с участието на многоликата Кейт Бланшет в 13 различни роли!
 • „Купонът“ на британката Сали Потър, черна комедия от висока класа, от онези, които се гледат на един дъх. 71 минути се изнизват за миг през тази лека и забавна, цинична и магнетична история, развенчаваща мита за силните жени. И заради брилянтния актьорски състав от Кристин Скот Томас, Патриша Кларксън, Силиън Мърфи, Тимоти Спал, Бруно Ганц, Чери Джоунс и Емили Мортимър, слели до неузнаваемост със своите герои!

 • Късите филми на Jameson –селекция от 12 нови български късометражни филми, които се състезават в конкурса за най-добър късометтражен филм, статуетка и премия от 6000 евро, осигурени от ирландското уиски.
 • Българските, документални премиери – „Червено, твърде червено“ на Божина Панайтова, представен с успех на Берлинале 2018 и „Мечтата на Николай“ на Мария Карагьозова – защото си струва да се замислим за миналото, спомените и героите, както и си струва да не забравяме важните неща за нас българите!
 • Новият филм на режисьора Милчо Манчевски – „Бикини Муун“, който ще бъде представен лично от македонския режисьор пред фестивалната публика.
Ейбъл Ферера
 • Гостуването на култовия американски режисьор Ейбъл Ферера на София Филм Фест, неговият филмов шедьовър -„Кралят на Ню Йорк“, най-новите му филми  и двата му майсторски класа на 18 и 19 март, в Дома на киното!

 • „Полети насън и наяве“ – комедия от 1982 г. на режисьора Роман Балаян. В центъра й е поведението на Сергей Макаров, който има съпруга, дете и любовница и въпреки това не е напълно щастлив. Вече е на четиридесет, но сякаш е неспособен да се раздели с детството си. А според стандартите в неговото общество би трябвало вече да е постигнал „нещо” в живота. Съвсем тематично, прожекцията е на 8 март от 18:30 в присъствието на самия автор на филма.
kinopoisk.ru
 • „Адам“ на исландската режисьорка Мария Солрун – едно от заглавията в тазгодишния Международен конкурс за първи и втори филми. В него съжителстват глухото момче Адам и майка му, която създава техномузика. Двамата живеят в различни светове, но едновременно с това са в постоянна симбиоза: той усеща нейната музика директно с тялото си. На 14 март от 18:30 филмът ще бъде представен от екипа.
 • „Възхвала на нищото“ – сръбското предложение на режисьора Борис Митич в Документалния конкурс. Една сатирична документална приказка за Нищото, в която Нищото, уморено да е все неразбрано, бяга от вкъщи и идва да ни се представи за първи и последен път… За този филм са проучени 20 000 страници от най-еклектичната библиография, сниман е над 8 години от 62-ма оператори в 70 държави.
 • Отново в този конкурс е и най-новият филм на българската документалистка Елдора Трайкова. От години тя се интересува от маргинализираните групи и „малките“, но истински истории. „Миниатюра за пиано“ е приказка за всекидневието на четирима възрастни селски лекари в България.
 • „Проектът „Флорида“ от талантливия Шон Бейкър е щастлив филм за един нещастен свят с отлично превъплъщение на Уилям Дефо в главната роля. Всеки, който е гледал предишния филм на Бейкър – заснетия с iPhone Мандарина, познава дарбата на режисьора да оставя актьорите си да импровизират. Той се оттегля настрани, позволявайки им да опознават световете си.“
 • „Търсач на удоволствия“ – най-новият филм на Паоло Вирдзи („Лудетини“, „Човешкият калитал“) – смешно-тъжна история за двама съпрузи и пътешествието им през една непозната за тях Америка. Това приключение е техният шанс да преоткрият брака си.
 • „Невидима нишка“ на режисьора Пол Томас Андерсън – заради участието на актьора Даниел Дей Люис, когото едва ли ще видим отново на екран в нов филм и заради всички номинации и награди на филма!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара