Родителите стават все по-загрижени по отношение на интернет. В същото време малките деца прекарват повече време пред екрана на цифрови устройства поради тяхната достъпност. Това показва проучване на Ofcom относно използването на мултимедия от децата.

Като цяло, колкото по-големи стават децата, толкова повече използват и си взаимодействат с медийни устройства и услуги. С годините времето прекарано онлайн се увеличава, като най-много време онлайн прекарват деца на възраст между 12 -15 години. Те избират „най-популярните“ телевизионни услуги, като например Netflix, Now TV, Amazon Prime Video или уеб сайта за видео споделяне YouTube, и имат профил в социалните медии. Също така деца в предучилищна възраст на по 3-4 години прекарват повече време пред таблети.

„Броят на по-малките деца, използващи електронни устройства, свързани с интернет, нараства с бързи темпове. Това означава, че повече хора могат да станат жертви на кибератаки или да се сблъскат с други заплахи, като например

кибертормоз или обидно съдържание.

Поради тази причина родителите трябва да се запознават в повече детайли с онлайн дейностите на децата си и да започнат да ги образоват в тази насока възможно най-рано“, казва Даниел Маркюсън, експерт по неприкосновеност на цифровите данни в NordVPN.

В сравнение с предходната година съдържанието, създадено от влогъри, беше по-популярно от всякога сред децата на възраст 3- 15 години. Подобно съдържание бива разглеждано и като източник на вдъхновение за творчество. Много от интервюираните лица качват съдържание както в YouTube, така и в Musical.ly, и то често имитира други популярни потребители на YouTube. Освен това

нарастващата популярност на влогърите

може да е причина за увеличаващия се натиск да се харчат пари онлайн. Въпреки че децата разбират, че любимите им потребители на YouTube получават заплащане за рекламиране на даден продукт, това не ги спира да купуват рекламирани неща.

По отношение на родителските притеснения най-голямото от тях е относно „компаниите, които събират информация за това, което детето им прави онлайн. През годината три други въпроса предизвикаха по-голяма загриженост: детето, което вреди на репутацията си,

натискът върху детето да харчи пари онлайн

и възможността детето да се радикализира онлайн.

Въпреки нарастващите опасения, понякога родителите не са толкова склонни да ограничат дейността на детето си. За разлика от 2017 г., през 2018 г. децата на възраст 12-15 години е по-малко вероятно да кажат, че са получили информация или съвет от своите родители или настойници. Някои от родителите смятат, че децата им използват здрав разум, докато общуват онлайн. Други вярват, че в училищата вече е преподавано как безопасно да се използва интернет.

NordVPN препоръчва родителите да прекарват повече време в разговори с децата си за

заплахите в дигиталния свят.

„Образованието по отношение на киберсигурността трябва да започне в най-ранна възраст, когато настойниците все още са авторитети. Ограничаването на определени онлайн дейности често не е най-добрият избор. Вместо това човек трябва да се опита да обясни на децата си колко са важни дигиталната репутация, проверката на факти, онлайн етикетът и безопасността и как работи онлайн рекламата. Ако сте отворени и подкрепящи, ще спечелите доверието на детето. Най-важното е, че родителят или настойникът трябва да даде най-добрия възможен пример“, обяснява Даниел Маркюсън.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара