В брака много неща са се променили с годините, но и много са останали същите!

„Рецепта за перфектна съпруга” хвърля мост между живота на две млади съпруги, живели в една и съща къща през 60 години. Историята съпоставя съвременния брак на Алис с живота на Нели и съпруга й през 50-години на 20. век, за да покаже, че много неща са се променили за жените с годините, но други са останали същите.

Включените в книгата готварски рецепти и съвети, отправяни към съпругите в средата на миналия век, са като лека пудра захар, която прикрива сериозните и горчиви теми –за насилието над жените в различните му форми, за очакванията и натиска на обществото към жените, за тяхната битка и в миналото, и в настоящето да отстояват себе си като равностойни партньори в брака.

Стара къща, стара готварска книга, стари писма… И много женски тайни… и в миналото, и в настоящето.

Алис и съпругът й Нейт си купуват

старинна къща в предградията на Ню Йорк,

по негово настояване. Алис няма причини да иска от мъжа си да останат в любимия й Манхатън, защото губи работата си. Тя се чувства притискана и непълноценна и затова решава да скрие истината, че е уволнена. Обявява, че ще пише книга, но няма никакво вдъхновение и не знае с какво да запълва деня си в голямата празна къща.

Когато сред паяжините на мазето намира в сандък готварска книга с бележки, Алис е заинтригувана от живота на предишната собственичка – младата  красива домакиня от средата на миналия век Нели Мърдок. Докато изпробва старите рецепти, Алис открива, че между страниците им, както и в купчината неизпратени писма до майка си, жената от миналото

е оставила следи за живота си…

Нели се грижи за прекрасната си градина с цветя и билки, готви превъзходно и впечатлява всички на сбирките, които организира. Мъжът й изглежда  галантен и вежлив. В очите на съседи и приятели тя е перфектната съпруга в „перфектния брак“…

Но постепенно Алис разкрива една мрачна и зловеща страна от семейния живот на Нели, както и някои нейни опасни тайни. Те заедно с нарастващото неудовлетворение от натиска в собствената й връзка я карат да си зададе най-важния въпрос в живота:

коя съм аз.

И да осъзнае, че не бива да позволява на никого другиго да отговаря на този въпрос вместо нея.

Новата книга на „Кръгозор„Рецепта за перфектна съпруга“ на канадската писателка Карма Браун е една от най-очакваните за 2019 . Препоръчана е от много литературни клубове по света като една от задължителните за прочит, тъй като темите, засегнати в нея, провокират  много обсъждания и дискусии.

Романът бързо става международен бестселър и има защо – авторката  забърква с точните съставки една перфектна история.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара