Забрави за бързите решения. Това, от което наистина се нуждаеш, за да отслабнеш и да изгориш мазнините, са добри навици, които да спазваш редовно.

Ако до момента си опитвал да спазваш хранителен режим, но без особен успех, то бързо извади лист хартия и химикалка, защото следващите 10 навика ще те върнат обратно на пътя към целта ти.

А ако вече си успял да я постигнеш, то определено ще познаеш себе си в повечето от тези навици.

1. Научи се да се фокусираш върху важните неща

Хората, които са наистина успешни в отслабването, се фокусират върху важните неща. Като например:

Ако се тревожиш за това дали трябва да се храниш 5 или 6 пъти на деня, дали храната ти е „био“ и т.н., то се фокусираш върху неща, които не са от първостепенна важност.

2. Винаги бъди подготвен

Под подготовка имам предвид ето това:

Ако приготвяш храната си предварително за няколко дни напред, правиш огромна крачка в правилната посока. Аз лично обичам да приготвям храната си през уикенда, когато имам повече свободно време. Просто слагам излишъка в хладилника и съм спокоен, че през следващите 2-3 дни ще имам нещо за хапване във всеки един момент.

Подготовката също така означава да планираш храненията си, когато излизаш навън с приятели или пътуваш. Повече за това ще намериш в тази статия.

3. Не забравяй, че всичко е временно

Важно е да правиш разлика между здравословно хранене като начин на живот и хранителния режим, който спазваш временно с цел да свалиш например 5-10 кг.

Хранителните режими за отслабване обикновено са с продължителност между 3 и 6 месеца. Грешно е да си в калориен дефицит в продължение на година или повече. Правилната стратегия е да редуваш периоди на отслабване и чистене с периоди на покачване на мускулна маса. Така ще ти бъде много по-лесно да се справиш.

Веднъж след като постигнеш целта си, можеш да продължиш да се храниш здравословно, но вече не е необходимо толкова строго да следиш калориите си.

4. Стреми се към постоянство, не към съвършенство

Ако наистина си успешен в поддържането на добра форма, то знаеш, че тайната се крие не е в това да си перфектен, а в това да си постоянен. Затова вместо да се обвиняваш, когато веднъж на 2 седмици си позволиш да хапнеш нещо забранено или пропуснеш тренировка, просто си напомни, че едно малко нарушение не променя нищо, ако през останалото време се храниш добре и тренираш.

5. Бъди наясно, че ти контролираш изборите си

От теб зависи какво ще ядеш и пиеш и изобщо какво ще вкараш в тялото си и съответно носиш отговорност за това. Имаш пълната свобода да предпочеш апетитния бургер вместо пилешкото с ориз. Опитай се през повечето време да правиш избора, който ще те приближи до успеха.

Също така, колкото и съвети и информация да имаш за правилното хранене, от теб зависи дали ще ги приложиш на практика.

6. Не забравяй колко важни са тренировките

Като човек, който е успял да свали доста килограми, мога да кажа, че е почти невъзможно да постигнеш добра форма, без да тренираш. Да, можеш да отслабнеш без физическа активност, но ще изглеждаш доста отпуснато.

Тренировките са това, което ще направи тялото ти стегнато и атлетично. Чрез тях не само гориш повече калории, но и съхраняваш мускулната си маса и се оформяш. Така създаваш добра основа за успеха на хранителния си режим. Тренировките просто трябва да се превърнат в навик, ако искаш да успееш.

7. Нагаждай се според ситуацията

Няма причина да пропускаш събиранията с приятели и празничните поводи само за да не развалиш режима си. Ако планираш нещата добре, най-много да качиш някой килограм, който бързо ще свалиш след това. Номерът е предварително да планираш всичко.

Да речем, че се храниш 5 пъти дневното, 7 дни в седмицата. Решаваш, че в събота вечерта ще излезеш с приятели и ще му „отпуснеш края“. Това е само 1 хранене от всички ти 35 хранения за седмица. Погледнато от далечен план, това хранене не би се отразило особено на резултатите ти. Свободен си да се поглезваш от време на време, стига да правиш правилните избори през останалата част от времето.

8. Научи се да казваш „не“

Само защото храната е пред теб, това не означава, че трябва да я изядеш. Няма никакъв проблем да кажеш „не“. Ако не искаш нещо, не се чувствай длъжен да го приемеш, само защото другите ти казват или защото е на масата. Винаги помни, че решението е твое и понякога то е „не“.

9. Не търси лесното

Няма да крия, че преди винаги търсих лесното решение – „диетата“, която бързо ще реши всички проблеми. След като вече успешно свалих 30 кг, мога да кажа, че лесно решение не съществува. Звучи неприятно, но пък от друга страна е мотивиращо, когато знаеш, че всичкият труд и усилия и рано или късно ще се изплатят.

Не се лъжи по „специални диети“, „колани за отслабване“, „магически хапчета, които топят мазнини“ и т.н., защото те не работят. Вместо това се фокусирай върху наистина важните неща, които споменах досега в статията.

10. Винаги имай резервен план

Ако преминаваш през напрегнат период и си стресиран, не е нужно да се затормозяваш допълнително с крайно ограничителен хранителен режим. Бъди гъвкав и се адаптирай към обстоятелствата в живота ти.

Както казах преди малко, не е желателно непрекъснато да спазваш режим за отслабване. Ако си наистина много зает и стресиран, последното нещо, което искаш е да мислиш за калории и макронутриенти. Вместо това се старай да поддържаш теглото си, като продължаваш да се храниш здравословно.

В заключение

Е, как се справи? Колко от тези 10 навика си изградил? Виж в кои от тях трябва да се подобриш. Веднъж щом усвоиш тези навици, завинаги ще бъдеш успешен в хранителния си режим!

От сайта на Страхил Иванов

Facebook Twitter Google+

0 Коментара