Етеричните масла са органични съединения, които се извличат от растения и имат невероятни лечебни свойства.
Те могат да се използват превантивно или по време на боледуване. Техният невероятен лечебен ефект се дължи на способността им цялостно да укрепват имунната система и да стимулират тъканната регенерация, като усилват клетъчната активност и растеж. Те имат антибактериални, антивирусни, антипаразитни качества, чрез които подпомагат тялото да преодолява различни инфекции.

Eтеричните масла помагат при настинки и грипове, кашлици и запушен или течащ нос; кожни проблеми, включително порязвания и изгаряния; релаксиране на тялото; облекчаване на всякаква болка; балансиране на хормоните; подпомагане на храносмилането и др.

Маслата могат да се прилагат локално – върху кожата, ароматно – чрез вдишване, и вътрешно – във водата, в капсули, с мед.

Риган

Риганът е природен антибиотик и е едно от най-мощните етерични масла. Маслото от риган притежава антиоксидантни свойства. Има противогъбично, антибактериално, антивирусно свойство. В народната медицина се прилага за лечение на простуда, грип, храносмилателни проблеми и разстройство.

Освен че е популярна подправка за готвене, риганът поддържа здравословна храносмилателна и дихателна функция. Използва се при артрити, ревматизъм, травми, кожни обриви и екземи, при главоболие, мигрена, болки в ушите, гъбички по ноктите, ужилване от пчели, изгаряния, при болка.
Карвакролът, който се намира в етеричното масло от риган, се справя успешно при бактериални инфекции, гъбични инфекции, паразити, вируси, възпаления, алергии, храносмилане, кандида, брадавици, стафилококова инфекции.

Поради високото си съдържание на фенол, трябва да се внимава при вдишване или разпръскване на риган, достатъчни са само една-две капки. Освен това маслото от риган трябва да се разрежда с базово масло, когато се прилага върху кожата, иначе може значително да раздразните или дори да изгорите кожата си.

Някои приложения:

  • Една капка, приета вътрешно всеки ден в 120 мл течност, може да помогне за поддържането на здрава имунна система.
  • Сложете една капка масло от риган в сос за спагети, пица или печено.
  • Поставете 10 капки в спрей с 0.500 мл с вода за почистване на повърхността.
  • При вътрешен прием – не използвайте повече от 10 дни.
  • Не се препоръчва за бременни жени и трябва да се има предвид, че понижава кръвното налягане.

ВНИМАНИЕ: Безразборното използване на етерични масла не е безопасно. Задължително е да се консултирате с ароматерапевт за това какви етерични масла и как да използвате.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара