Съдовият хирург от Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология д-р Асен Тодоров  спаси живота на 40-годишен пациент с агресивен бъбречен тумор. Младият лекар приложи напредничава техника, която е чисто нова за Европа, но се използва в най-модерните медицински центрове на САЩ.

„Бъбречният карцином е третият най-често срещан рак в малкия таз и пикочо-половата система и  един от най-злокачествените. Той има „интересно“ биологично поведение, защото засяга не само единия бъбрек и застрашава другия, ами плъзва по вени и артерии, а през  голямата празна вена достига до дясното предсърдие и прораства там“, разкри д-р Асен Тодоров. За жалост, този сценарий за развитието на тумора се среща при около 10 на сто от диагностицираните. А до скоро

единственият начин да се спаси пациента е бил… да го „убият“.

Д-р Тодоров поясни: „Напредъкът на медицината, на новите трансплантационни техники позволява в подобни случаи да се извърши радикално оперативно лечение, да се махнат съдовете заедно с тумора и да се даде реален шанс за оздравяване.

Обикновено тези пациенти се явяват при онко- или съдовите хирурзи с оттекъл крак в напреднала фаза на болестта. Допреди десетина години при операцията на такъв вид рак трябваше да се направи кръвообращение извън тялото и машина да

замести функциите на сърцето и на белия дроб.

Да се изкара цялата кръв да минава през апаратура и да се намали до такава степен температурата на тялото, че да спрат да функционират всички органи, вкючително и мозъка, това беше опцията, която доскоро предлагаше хирургията.

Да се умъртви един човек и да се пробва да бъде съживен –  рисковете са огромни. Температурата се понижава толкова много, че на апарата следящ мозъчната функция практически се вижда, че мозъкът не функционира. Той умира. Пациентът се съживява като го затоплят и стимулират сърцето му през цялото време.

Кръвта му е много разредена и тялото страда.

През 80-те години на ХХ век смъртността при тази операция е била 22%, а през 2015 година в големите медицински центрове по света тя вече е 2-3 на сто.

При нашата операция ние резицирахме целия тумор заедно със съдовете и направихме байпас от дясното предсърдие към долните крайници. Реимплантирахме черния му дроб и десния му бъбрек вътре в протезата, с която заменихме пострадалата от тумора вена и вързахме здравия бъбрек.

Тази техника, при която

не се замразява и не се „убива“ пациента,

е въведена от американците преди няколко години. У нас за първи път я прилагаме. При нея черният дроб остава да виси само на три вени. Изключваме черния дроб и бъбрека, но не прикачваме към машина цялото тяло. Това е магията! Танцуваш постоянно около тумора, леко-леко стъпваш, за да можеш да си направиш поле на действие, да клампираш и да извършиш тази сложна интервенция. Изключително важна е образната диагностика, която ти помага да си начертаеш предварително план.

Огромна е

ролята и на анестезиолозите-реаниматори,

защото когато си клампирал сърцето те трябва да направят така, че организмът да не разбере, че е изключена голяма част от него, а да продължи да си работи на същите обороти.
Това е голям пробив в онкохирургията, извършва се за първи път у нас. Целият институт участваше в тази операция. Дори и онези, които не бяха в залата, мислите им бяха с нас“, завърши вдъхновено д-р Асен Тодоров.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара