Световноизвестен факт е, че най-големите майстори на лютеници на всички времена са собствените ни баби и никоя купешка лютеница досега не беше достигала онзи вкус, който е възможен само в детството.

Точно на забравения майсторлък на бабите заложи пловдивската консервна компания „Филикон“, която предложи работа в своето предприятие на хора в пенсионна възраст. Под надслова „Имаш баба? Ние имаме работа за нея“ консервното предприятие успя

да превърне кадровия си въпрос в социална кауза

Българският бизнес от години изпитва дефицит на квалифицирана работна ръка. По данни на Териториално статистическо бюро Юг безработицата в Пловдив през миналата година е намаляла до 3%, а за региона е под 6%. Причината за това е динамичното развитие на икономиката през последните години, дължащо се преди всичко на производството – сферата, в която компаниите изпитват най-остър недостиг на работници.

Същевременно населението застарява, хората в работоспособна възраст намаляват, а пенсиите на бабите ни са все така ниски.

„Филикон“ съществува вече 70 години и предлага консерви, сокове, сосове и нектари, направени от пресни плодове и зеленчуци. Продуктите му са познати в повече от 40 държави. За производството на лютеници фирмата потърси работници извън пазара на труда и предложи работа на жени над 55 години, които имат опит в приготвянето на домашната зимнина и нужната сръчност, за да приложат този опит в цеха.

„Дори и да се пенсионират, хората пак искат да работят – за да си добавят средства, да не бъдат в тежест на децата и внуците си и за да не се чувстват социално изолирани, казва Иван Калибацев, изпълнителен директор на „Филикон“. И можем да си бъдем взаимно полезни, възрастните хора се нуждаят от допълнителна финансова помощ, а ние – от техните опит и знания.“

Намирането на бабите-работници

обаче се оказа проблем – традиционните канали за набиране на персонал не стигат до тях. Затова от „Филикон“ се обърнаха към децата и внуците на своите бъдещи работнички в социалните мрежи. Едно е да качиш рецептата за лютеница на баба си онлайн, друго е да й намериш работа, благодарение на същата рецепта.

Компанията обяви отворени врати за кандидатките, за да видят какво точно ще работят, и обеща гъвкав подход според възможностите на по-възрастните жени. Освен това публично заяви, че заплащането няма да се влияе от възрастта.

Малко повече от месец по-късно, десетки онлайн кандидатури, телефонни обаждания и посещения на място, както и хиляди подкрепящи коментари в социалния профил на компанията и резултатите са налице: една пета от наетите в есенната кампания работници са в пенсионна възраст. Те получават работа на трудов договор, с коректно изплащане на възнагражденията и при стриктно спазване на всички изисквания на трудовото законодателство в България.

А всяко бурканче „Нашенска“ и „Балкански вкус“ е приготвено с любов от ръцете на най-добрите експерти по домашния вкус – нашите баби. Не го пише на етикета, но се усеща още с първата хапка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара