Наталия Каширская е новият генерален мениджър на Кемпински Хотел Гранд Арена Банско от средата на септември 2017 г. С над 12 години стаж в най-старата европейска верига за луксозни хотели, тя е заемала досега мениджърски позиции в Кемпински Хотел и Резиденция Палм Джумейра в Дубай, преди това в Сънрайз Кемпински Хотел в Пекин и Роял Максим Палас Кемпински в Кайро. Започва кариерата си през 2005 г. в Кемпински Хотел Мойка 22 в родния си Санкт Петербург, където работи 8 години.

Г-жо Каширская, Кемпински Хотел Гранд Арена Банско току-що беше обявен за Най-добър хотел на България за 2017 г. (Bulgaria’s Leading Hotel 2017) от World Travel Awards. Това е първата номинация и първата победа на Kempinski Bansko в тази категория – наред с множеството други награди, които вече е завоювал хотелът. Виждате ли добър знак, че именно в момента, в който се присъединявате към българския екип, получавате този приз?

Тази престижна награда увенча като черешка на тортата изключително топлото ми посрещане в България и в Банско. Тя е и чудесно възнаграждение за всички усилия, които екипът на хотела влага в работата си. Разбира се, че е много приятно усещането да оглавиш най-добрия хотел на страната. Това е страхотна основа за бъдещо развитие, но и голяма отговорност.

Какви са новините около Кемпински Хотел Гранд Арена Банско в навечерието на новия зимен сезон?

Тъй като зимният сезон е извънредно важен за нас, ще запазим всичко, което гостите ни обичат, и ще добавим, естествено, някои нови неща. Най-голямата новина са може би нашите нови колеги, отговорни за храната и напитките в хотела. Току-що пристигна от Малта нашият Executive Chef – Тревор Портелли, а Деян Стойков, който отскоро е Food and Beverage Manager, работи върху няколко бъдещи инициативи.

Отново ще предложим на гостите си цяла гама от хранително-вкусови преживявания, като почнем от богатата закуска, която много се харесва на посетителите, продължим с тематичните вечери в ресторант “Галерия”, средиземноморските ястия в Come Prime и “огненото шоу” на Тепаняки готвачите ни от Филипините.

Предстои отварянето на стилен Apres Ski бар,  който ще се помещава в нашия Bella Vista Lounge и на терасата към него – с директен достъп откъм ски-пистата, точно срещу станцията на гондола-лифта. Да не забравя диетичното ни меню, както и следобедния чай със сладкиши и греяно вино в лобито на хотела. Но да не разкриваме всички подробности, за да поддържаме любопитството – нека остане елемент на изненада до края.

Докато шеф Портелли работи по чисто новите менюта в ресторантите на хотела, какво се случва със СПА менютата в Kempinski The Spa? Уелнес центърът е ключов елемент от концепцията на веригата Кемпински – да очакваме ли някакви новости и там?

Уелнес преживяванията са централна част от цялостната ни визия – това прави възможно посетителите в Kempinski The Spa да получават услуги наистина на високо международно ниво. Наред с обичайните зимни удоволствия, бих напомнила за традиционния тайландски масаж, извършван от тайландски терапевт. Както и за всички сезонни процедури, целящи да отпуснат напрегнатото ни тяло след дългите часове каране на ски и да го стоплят в студените месеци.

Любимата ми процедура в Kempinski the SPA е органичната терапия за лице и тяло с висок клас българска козметика на основата на розово масло. Препоръча ми я предишният генерален мениджър на хотела – като пример за стремежа на веригата Кемпински да предлага преживявания, съобразени със спецификата на региона. Успяхте ли да я опитате и вие през краткото време, откакто сте в България.

Уви, още не съм успяла да отделя време за истинска СПА наслада в уелнес центъра, но опитах един от продуктите вкъщи и много ми допадна. Харесвам идеята, че тази терапия се прави със серия продукти, произведени ексклузивно за нашия хотел. Именно това е есенцията на Kempinski – да отличи най-доброто от местния пазар и да го сподели с гостите си. Козметичната линия с розово масло е точно такъв пример. И не само тя. Като европейска компания, където и да отидем, ние съхраняваме духа на мястото. Искаме да покажем на гостите си местния характер, култура, продукти. Ценностите на нашата компания са вдъхновени от това. И един малък съвет към нашите гости – възползвайте се от нашето Kempinski Discovery членство. Тъкмо то би ви дало възможност да усетите традициите на региона и да ги опознаете.

Вие идвате от Дубай, след впечатляваща кариера в Пекин, Кайро и родния ви Санкт Петербург. Всичките тези места се отличават много от Банско по климат, култура и мащаб. Как се чувствате тук?

Както отбелязахте, тези градове се различават доста и един от друг, и в сравнение с Банско. Във всеки от тях лайфстайлът е различен – това, от една страна, е предизвикателство, но, от друга, навсякъде човек може да намери куп хубави неща, да се адаптира и промени навиците си.

Що се отнася до Банско, наистина се чувствам отлично тук. Красив и уютен европейски град, с хубава централна част, с вълнуваща природа и много чист въздух. Хотелът е прекрасен, а екипът – топъл и гостоприемен. Какво още мога да желая?

Доставя ми удоволствие да съм в близост до природата, да имам възможност да изкарвам време навън – просто да се поразходя или да ида до пазара в свободните си недели, като една истинска “банскалийка”. Започнах да колекционирам любими местенца в града. Открих чудесно малко заведение – идеална отбивка за кафе със сладкиш или сандвич на връщане от пазара. Намерих си страхотен вино бар, подходящ за чаша превъзходно българско вино след дългия работен ден – все още опитвам различни марки и изби, докато открия любимата си.

Как подреждате приоритетите и целите си на новата си позиция в Кемпински Хотел Гранд Арена Банско?

Най-напред: да продължим да сме най-добрият хотел в България. За да постигнеш това в динамичния съвременен свят, не е достатъчно да си останеш същият. Трябва постоянно да търсиш начини за усъвършенстване, да добавяш нови детайли, да откриваш нови пазари, да имаш нови идеи, които да оставят гостите доволни.

Обикновено новите лидери имат амбицията да променят завареното или да добавят свой почерк. Вие какво искате да промените, докато сте тук?

Не си падам много по промените заради самите промени. За мен е по-важно да съумея да съхраня постигнатото, когато то работи доказано добре, и да го надградя, уверявайки се в устойчивото му развитие и в правилната посока при откликване на нуждите на гостите. Споменах вече някои промени, които правим. Като видим резултатите от тях, ще продължим да търсим какво още би могло да се случва по-добре. В днешно време не може човек просто да направи нещо и после да седне да почива. Трябва постоянно да се питаме “какво мога да направя по-добре днес”. Светът се променя твърде бързо и това, което сме направили вчера, може би не е достатъчно добро днес. И може би това, което правим днес, има нужда да бъде преразгледано утре.

Какво ще “пренесете” в България от предишния си професионален опит?

Всички места са различни и всеки Кемпински хотел, бидейки част от една колекция от индивидуалности, е много различен. Затова не става просто да “копи-пействаш” решения или процеси. Но пък опитът, натрупан в различни дестинации, помага да погледнеш на казусите от друг ъгъл. Работата с хора от различни държави и култури ме научи на колективен ангажимент и на постоянен информационен обмен. Ако тези неща са уредени правилно, всичко останало си застава на местата. Нашата компания е сбор от индивидуалности, точно както и нашите служители. Когато намерим време да чуем всекиго от тях и да съчетаем ценния личен опит, който сме събрали, тогава ще сме способни да постигнем онова прекрасно представяне, към което се стремим.

През лятото Kempinski Hotel Grand Arena Bansko по традиция е част от организацията на музикалните празници в града – Джаз фестът, Балканският фестивал “Бохеми”, Опера фестът. Какво ще се случва на фестивалния фронт през зимата?

Зимата тук е много различна от лятото – градът е пълен със скиори. Тъй че на практика всеки ден се провежда по един фестивал на скиорите – и по улиците на Банско, не само на пистите. Но все пак някои зимни събития ще добавят повече вълнение – като студентския празник на 8 декември и официалното окриване на ски сезона на 16 декември. След това са Коледа и Нова година – планините и боровите гори са перфектен фон за тези празнични дни. А краят на януари е специален със състезанията за Сноуборд купата на FIS.

Банско беше домакин няколко пъти на надпреварата за Световната Ски купа. Кога ще е тя тази година?

В посления уикенд на януари заедно със състезанията за Сноуборд купата. Очакваме с нетърпение да посрещнем отново участниците, наблюдателите и нашите звездни гости.

Вие лично как си почивате – карате ли ски, или имате други хобита?

Не карам ски – или поне не още. Но обичам разходките в планината. Освен това играя голф и съм щастлива, че на 10 минути от хотела ни има добро голф-игрище. А и природата около Банско е толкова магнетична, че понякога дори само качването във високата планина, разходката до езерата и дишането на чистия въздух са достатъчни за релаксация.

Как ви се видя българската кухня? Харесахте ли я?

Отговорът е едно голямо “да”. Доста е ”опасна”, що се отнася до калориите, но напълно си струва. Имате изключителни плодове и зеленчуци – зрели, пресни, пълни с вкус. Харесвам и домашно приготвените ястия в механите на Банско – баницата, шопската салата, чушките бюрек и местните колбаси. Млечните продукти са ми любими – вероятно бих харесала най-много изварата, ако нямаше такива сериозни съперници в лицето на сиренето и кашкавала, особено ако са в комбинация с лютеница. Един колега ми каза, че тук имате поговорка: “Всичко е вкусно, ако се яде с лютеница” –  ами не мога да не се съглася. А и българските вина се оказаха за мен голяма изненада, особено тези от районите около Банско.

Бихте ли се научили да приготвяте някое от българските ястия сама?

Още съм едва в началото на гурме пътешествието си тук и има куп ястия, които не съм опитала – очаквам с нетърпение да хапна хубава гореща капама в някоя студена зимна вечер, например. Но от нещата, които вече пробвах, най-много се влюбих в тиквеника. Опитах го веднъж и го смятам направо за извънземен. Разбрах, че е част от традиционната ви новогодишна трапеза и бих искала да се науча да го правя.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара