В зоологическа градина в Коста Рика е установен първият случай на крокодил, който сам е забременял, съобщи Би Би Си днес.

Крокодилката е родила женско крокодилче, което е 99,9% генетично идентично с нея самата.

Феноменът на така нареченото „девствено раждане“ е установяван при видове птици, риби и други влечуги, но никога досега при крокодили.

Яйцето е снесено от 18-годишен женски американски крокодил в парк „Рептилания“ през януари 2018 г. Зародишът вътре е бил напълно оформен, но не се е излюпил.

През целия си живот влечугото е било държано отделно от други крокодили. По тази причина научният екип на парка се е свързал с американски екип от университет във Вирджиния, който е специализиран в девствените раждания, известни в науката като партеногенеза. Те анализирали плода и установили, че той е повече от 99,9% генетично идентичен с майка си – което потвърждава, че няма баща.

В списанието на Кралското дружество Biology Letters изследователите твърдят, че девствените раждания може би са по-често срещани при крокодилите и досега са останали незабелязани, защото хората не са търсили такива случаи.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара