От 4 до 9 август в курортния комплекс „Боровец“ ще се проведе за втори път международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“. Сред участниците са световноизвестните изпълнители Роберто Фонсека (Куба), Манал Ей Фейтури (Великобритания), групите „Мат Бианко“ (Великобритания), „Четвърти елемент“ (Индия) и квартет „Джулиан& Роман Васерфур“ (Германия). Гости на фестивала ще бъдат  Линда Манчева (Германия)  и братя Владигерови (Австрия).

Джайв Ейсис (Великобритания) са група, която е участвала поне три пъти на фестивала, любими музиканти за българската публика.

Роберто Фонсека е един от най-значимите съвременни джаз-пианисти, част от легендарната формация “Буена виста соушъл клъб”. В музиката си носителят на „Грами“ съчетава джаз, класика, афро-кубински влияния и традиционна кубинска музика.

Британката Манал Ей Фейтури ще играе главната женска роля на Уитни Хюстън в подготвяния от Варненската опера мюзикъл „Бодигард“. Режисьор е Борис Панкин, единият от двамата водещи на фестивала в Боровец. Премиерата на мюзикъла е на 22 юли в Летния театър във Варна, а през август Манал Ей Фейтури ще изпълни песните от „Бодигард“ на джаз феста под Рила. Нейното участие ще открие фестивала.

Мат Бианко е британска група, известна с успеха си в средата на 80-те години с джаз музика с латино привкус. Миналата година Мат Бианко издава диск с латино версии на свои 15 класики.

Музиката на братята Джулиан (тромпет) и Роман Васърфур (пиано) от Германия е отличена със златна плоча, окачена на стената им. Работят в различен формат заедно с челиста Йорг Бринкман, със саксофониста Дони Маккаслин, басиста Тим Лефебвре и барабаниста Нат Ууд.

The 4th element  е единствената етно джаз група в Североизточна Индия, която смесва четирите стила фънк, джаз, R’n’B и соул в стремежа си за творческо изразяване.

В направлението Класика в джаза публиката ще чуе Линда Манчева, с нейната група „Пресечни точки“. Тя е българка, завършила консерватория в Кьолн. Специализира барокова музика с джаз аранжименти.

Внуците на големия български композитор Панчо Владигеров близнаците Александър  и Константин Владигерови, виенски възпитаници, в Боровец ще свирят в джаз формация с български музиканти.

Фестивалните дни вече ще бъдат шест – обещава д-р Татяна Илиева, директор на фестивала на името на нейния съпруг „Д-р Емил Илиев“ – както и на вечер ще има по три изпълнения. Откриването е предоставено на Биг бенда на Благоевградското радио, който чества 30-годишен юбилей тази година.

Няма да липсва и емблемата на българския джаз Васил Петров с нови песни – класически и латино. Предвидено е участие и на две рок групи, за да има музика за всеки вкус: „Дърти Пърчис“ и „Либърти“. Специален гост ще бъде победителката от „Гласът на България“ Жаклин Таракчъ. Ще ни забавлява и любимецът на публиката Мишо Йосифов с неговите студенти.

Всяка фестивална вечер ще продължи с джем сешъни в пиано бара на хотел „Рила“.

В съпътстващата програма на фестивала голямата новина е потвърденото участие на писателя Георги Господинов. Носителят на Букър за романа си „Времеубежище“ ще се срещне със своята публика на 5 август, в събота, в Художествената галерия на Самоков.

Фестивалът вече има и собствен химн, който ще бъде чут за пръв път тази година.

Пак е лято, пак е време за джаз!

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара