Излезе първата книга с детски приказки на писателката Иванка Могилска – „Шарени сапунени балони“. Героите в книгата са и реални, и фантастични: куче с лампа на главата, учена жаба, дракони, които живеят в пералнята, баби, отвлечени с подводница, недоспал тролей, котка, която пише писма, магаре, паркирало каручката си по погрешка в края на пролетта, в началото на лятото.

Всички те помагат на детето да се справи със своите тревоги, да открие отговори на въпроси, които не смее да зададе, да повярва, че живее в свят на ежедневни чудеса и още по-хубаво – че може да ги създава само.

Авторката измисля историите, за да утоли любопитството и да успокои тревогите на своя малък син. Всяка от тях е породена от негов въпрос, проблем с приятелчета, от желанието му да чуе приказка, в която герои са любимите му играчки и предмети.

Основни теми в 16-те приказки са приятелството, грижовността, способността да се притичваме на помощ на изпадналия в беда – пък бил той и ужасяващ дракон. Основната нишка, минаваща през всички текстове, е способността на децата да откриват чудеса там, където възрастните виждат сивота, задължения и страхове.

Акварелните илюстрации на Елена Василева допълват нежните истории, открояват се в морето от дигитални изображения, което ни заобикаля, и помагат за създаването на  топъл, уютен свят – едновременно познат и непознат.

Редакторът на книгата Мария Донева казва, че тя е чудесен окуражаващ пример как можем да се впуснем в измисляне на собствени приказки със своето дете, като тръгваме от всяко нещо, което го впечатли, и оставим историята да се развива
според настроението и нуждата ни в момента.

„Шарени сапунени балони“ е приказен подарък за семейна употреба. Четете я заедно с детето си – най-лесният начин да започнете да говорите помежду си на езика на ежедневните чудеса.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара