46-годишната Колинда Грабар-Китарович бе избрана за президент на Хърватия на оспорван втори тур на изборите срещу досегашния държавен глава Иво Йосипович на 11 януари.

Kolinda-Grabar-Kitarović

Колинда Грабар-Китарович е от дясноцентристката партия „Хърватски демократичен съюз“ (ХДС), а опонентът й – от Социалдемократическата партия на Хърватия (СДПХ).

Колинда Грабар-Китарович беше министър на външните работи (2005-2008 г.), посланик на Хърватия в САЩ (2008-2011 г.), а през последните 3 години – помощник главен секретар на НАТО по въпросите на публичната дипломация – пост, който също за първи път бе заеман от жена.

Тя има две деца, второто от които роди месец преди да стане министър. Хърватската преса разказва, че го е кърмела в министерския си кабинет.

Колинда Грабар-Китарович държи да бъде смятана за „жена от народа“. Тя е дъщеря на месар от село близо до Риека. Известна е като динамичен дипломат, но не пропуска да подчертае скромния си произход и с удоволствие разказва за детството си на село, за да подчертае колко трудно й е било трудно да напредне в политиката, се казва в анализ на АФП.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара