Какви асоциации има гласът на Райна Кабаиванска? Вселена, божественост, океан, небе…? Трудно е да се пише за висока личност с един от най-уникалните гласове в оперния свят на XX и XXI век. И респектиращият й юбилей още повече усилва усещането за изгубване в параметрите на този глас, както и на бляскавата й аура. Магнетизмът на Кабаиванска, който излъчва не само от сцената, но и в живота, е един от печелившите й козове. Както и мъдростта. Изкуството да бърза бавно. Умението да отказва дори най-примамливи предложения, които биха я изстреляли на върха, но само за известно време.

SAK_5318

„Всъщност, аз съм пяла само нещата, които са ми харесвали. И преди всичко, които съм можела да изпълня добре. Това мое чувство за дълг е във всички посоки.”

Учудени ли сте? Едва ли. Защото царуването й продължава вече 55 години и минава от дебюта в миланската „Ла Скала” до „Ковънт гардън” в Лондон, „Гранд опера” в Париж, „Театро реал” в Мадрид, от „Метрополитън” и „Карнеги хол” в Ню Йорк, „Дойчеопера” в Берлин, Софийската опера,  „Болшой театър” в Москва, операта в Токио и още, и още… Както е известно, в коронната си роля Тоска тя е пяла с Лучано Павароти, Пласидо Доминго и Хосе Карерас. Освен това е Кавалер на Ордена на Италия, 5 пъти е била класирана за най-популярна личност на Италия и 2 пъти – за музикант на годината. В своята 55-годишна кариера тя изиграва незабравими роли в изключително широк репертоар, като само над 400 са изпълненията й в ролята на Тоска и още толкова като Мадам Бътерфлай. Всичко това не е резултат от случайна среща на Фортуна с висината на нейния глас. scan0003(14)Трудно е за вярване, но дори в най-първите си стъпки голямата Кабаиванска е знаела и усещала кога и къде да каже „не”, кои звездни мигове имат шанс да родят нови големи роли и кои изгарят като фойерверк, бляскави са, но само за малко. Това е и нейният съвет към учениците й: да бъдат внимателни към таланта и пътя на изкушенията. Ето защо сега, когато честваме нейния 80-годишен юбилей, с радост се връщаме към най-големите й роли, най-вълнуващите й спектакли, най-мъдрите й съвети и най-добрите й ученици, разбира се.

ee4a29c51548e058b8d75884daa8462aОт изящната изложба в софийския „Виваком арт хол”, под наслов „Райна Кабаиванска – Божествената” (с редки нейни фотографии, зад кулисите и на сцената, улавящи дълбочината на състоянията й и взети от архивите на най-престижните оперни театри в света) до юбилейния благотворителен галаконцерт под наслов „Райна Кабаиванска представя звездите на операта”, който ще се състои на 18 декември – всички тези акции са израз на почит пред големия талант на оперната дива, но и не само. В Зала 1 на НДК българската публика ще има удоволствието да чуе изпълненията на най-прочутите ученици на Кабаиванска (те са и нейните успешни стипендианти към фондацията, основана от нея). Днес тези млади хора са цветя в бутониерите на най-престижните оперни театри по света. Заедно с тях ще бъде и тяхната вдъхновителка и учителка, в съпровод на оркестъра на Софийската опера и балет, под диригентската палка на маестро Найден Тодоров. Организатор на галаконцерта е НБУ съвместно със Столична община, Софийската опера и НДК, със съдейстивето на фондация „Америка за България” и др. Патрон ще бъде Президентът на Република България. Благодорната цел на концерта е свързана с идеята средствата от всеки закупен билет да подкрепят следващото поколение млади оперни певци и мисията на Райна Кабаиванска да продължи.

ОТ БУРГАС ДО МИЛАНСКАТА СКАЛА

Untitled-1

За тези, които са забравили: Райна Кабаиванска е родена на 15 декември 1934 г. в Бургас. Минала е дълъг и интригуващ път, преди да стане известна представителка на златното поколение на “Ла Скала”. Италианските медии са влюбени в нея. Според тях, тя е уникална всеки път и във всяка своя роля. „След толкова много изпълнения Райна Кабаиванска може да намери винаги, за всеки спектакъл, за всяка роля един нов жест, една нова въздишка, един нов поглед, и всеки път да достигне такъв интензитет, който в определени моменти сякаш възкресява нейната героиня”. Де факто, Кабаиванска е пяла във всички големи театри на Италия – Миланската “Ла Скала”, Театро “Верди” в Триест, “Ла Фениче” във Венеция, Арена ди Верона, театрите в Торино, Генуа, Парма, Болония, Модена, Римската опера. Сред партньорите й са няколко поколения велики тенори – Франко Корели, Марио дел Монако, Джон Викерс, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Лучано Павароти, Хосе Кура, Марио Меланини, Джузепе Сабатини, Андреа Каре. Безспорно следата, която тя оставя, е свързана и с нейните изключителни, дългогодишни майсторски класове в Академия „Киджана”, Сиена, Италия, в Музикалната академия „Веки-Тонели” в Модена, Италия, и в Нов български университет в София. „Имах като преподавателка една много щедра жена – Дзита Фумагали – твърди Кабаиванска, – и искам да направя за младите това, което тя направи за мен – искам да върна част от тази добрина”.

ШКОЛАТА НА КАБАИВАНСКА

11-1966Ето фактите. През 2002 г. оперната прима учредява в Нов български университет фонд „Райна Кабаиванска” за присъждане на национални и международни стипендии. Така в продължение на последните 15 години се ражда Школата Кабаиванска. Добре известно е, че школата на Райна Кабаиванска е дала криле и професионализъм на изпълнители от цял свят, които днес са водещи изпълнители в най-престижни оперни театри, фестивали и конкурси в Германия, Франция, Италия, Испания, Бразилия, САЩ, България. Безспорен успех са постоянните ангажименти на нейните ученици в Миланската “Ла Скала”, фестивала в Мачерата, Театро Ла Фениче във Венеция, Театро Реджо в Торино, Театро Комунале в Болоня, Театро Комунале в Модена, Театро Реджо в Парма, Театро Сан Карло в Неапол, Арена ди Верона, Софийската опера и балет, оперния театър в Чикаго и много други. „Моята теория е, че пеенето не е импровизация – категорична е тя. – То е както при школите на големите художници: всеки си е имал една група от ученици, които са расли заедно с него, помагайки му. Такава е и моята теория за пеенето и виждам, че дава много хубави резултати. В последните години виждам млади хора, много надарени, които хвръкват в най-високата точка на небето като метеори и като метеори загасват след две години. Моята цел е да готвя ученици с талант, но и със здрава техника, за да могат да държат години на сцената. Истинският растеж на артиста се намира само на сцената. Струва ми се, че с класовете ми в Модена, Сиена и София започва да се получава тази връзка.”

Учениците на Кабаиванска по презумпция заемат първите места на някои от най-трудните конкурси, като „Лучано Павароти” и „Виоти” в Италия, и „Кралица Елизабет” в Белгия.

С МАРИЯ КАЛАС ПРЕЗ 1973

И една малка история, за финал. През 1973 г. младата Райна Кабаиванска е била поканена за ролята на херцогиня Елена в „Сицилиански вечерни”, под режисурата на Мария Калас в театъра на Торино. Какво се случва обаче? „За мен Мария Калас беше Идола. И си остана Идол. Тя е огромен природен феномен – преди всичко глас и после с невероятно силна индивидуалност. Да се срещна с нея беше голямо вълнение. Тогава тя вече не пееше. Приличаше на дете, което се лута в тъмнина. Впечатлението ми беше, че тази жена живееше само на сцената. В този спектакъл тя работеше преди всичко с мен и когато идваше на сцената да ми покаже нещо, се оживяваше. Тогава беше жива, тогава беше Мария Калас.” Удивително е толкова силен жалон в оперния свят като Кабаиванска, която сама е идол на мнозина млади оперни дарования по целия свят, да съхрани в сърцето си жив спомена за своя идол, Мария Калас. Дори от това признание можем да съдим не само за дълбочината на нейния талант, но и за мащабите на удивителната й личност. Талант, мъдрост и доброта – три думи, които характеризират най-точно сияйната личност на Райна Кабаиванска.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара