Физикът Теодосий Теодосиев е „Мъж на годината 2014“ в традиционната класация на Дарик радио. „Златният физик на България“ спечели престижното отличие в конкуренцията на Боян Петров – алпинистът, който изкачи три осемхилядника за един сезон и стана първият българин, изкачил втория по височина връх в света К2 в Каракорум и Милен Русков – писателят, автор на бестселъра „Възвишение“, с който печели Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 година.

Teodosiev

Гласуването за  „Мъж на годината 2014“ на официалния сайт на конкурса manoftheyear.bg продължи до днес, 12 януари. Вотът за победителя достигна 68,8 %, като през целия период на гласуването запазваше относителна преднина.

petrov_boyanБоян Петров събра 22,4 % от гласовете, а писателят Милен Русков – 8,8 %, което го нареди на трета позиция.

В надпреварата за челната тройка в конкурса „Мъж на годината 2014“ само с няколко точки разлика остана тенисистът Григор Димитров, който попадна в топ 3 на миналогодишното издание.

Висок вот събра столетникът дядо Добри, който е пример за добрина и честност на поколения българи.

Сред номинираните се откроиха и отец Иван от Нови хан, Обобщен образ на доброволците, които спасиха човешки животи по време на бедствията в България през тази година, Дениз Игнатов – бащата на талантливите 10-годишни пианисти Хасан и Ибрахим, полк. Николай Николов, Максим Ешкенази, д-р Мирослав Ненков, Александър Морфов, Кубрат Пулев и други.

През последните години с титлата „Мъж на годината“ бяха удостоени:

  • 2013 – боксьорът Кубрат Пулев
  • 2012 – Петър Петров, спасителят-механик от кораба „Коста Конкордия”
  • 2011 – Стефан Стойчев, спасителят от магистрала „Тракия”

Първият „Мъж на годината”, който получава като награда уникална сабя, е Христо Стоичков през 1994 г. Оттогава досега всички победители се награждават със сабя, върху която е гравирано името им.

Теодосий Теодосиев е създател на специализирана школа

по приложна математика и физика, която стои в основата на успеха на много млади българи, златни медалисти на международни олимпиади. Автор е и на уникалната методика за създаване на силов интелект. Активен общественик.

След споделената в медиите история на физика, който в тежки условия подготвя младите таланти, 35-годишната му школа в Казанлък получи сграда за провеждане на заниманията си. 10 години по-рано Теодосий решава да даде всичките си спестявания за едно отдавна изоставено училище в Габровския балкан, където сам предприема ремонт, с идеята да създаде едно място, където младежите да се подготвят на световно ниво за олимпиадите по физика и математика.

В интервюто си за Дарик радио преди дни, г-н Теодосиев сподели: Едно добро общество е това, което реализира тавана на възможностите на своите граждани, тогава за всички е добре. В това отношение, аз съм успял да реализирам тавана на възможностите на своите ученици. При условие, че в Китай от 14 милиона души избират 5 души отбор за олимпиада по физика, а в България, която може да е колкото един град в Европа като население, от един малък български град, от една паралелка, избираме 6 човека в отбор за олимпиада по физика, а трима от тях ни носят златни медали – това е сериозно нещо и става с много вдъхновение.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара