Една от най-популярните руски съвременни художнички в света – Айдан Салахова, открива днес своята първа самостоятелна изложба в Англия в култовата Saatchi Gallery в Лондон.

Touch, 2013-2015

Събитието се осъществява благодарение на българската галерия One Gallery, която държи ексклузивните права на авторката за България и е нейн агент за Европа и САЩ. Айдан Салахова е позната на българската публика. Тя вече е показвала свои творби в страната, а нейни произведения са част от сбирките на български колекционери и меценати.

Prestanding Triptych ..., 2010-2011 (5)

Руската художничка е известна със смелите си творби, в които задава значими въпроси и изследва глобални теми като самотата, мястото на жената в съвремието, религиозните и културни проблеми. В настоящата изложба REVELATIONS („ОТКРОВЕНИЯ“) тя не изневерява на присъщия си стил. Играейки със смисъла и културните традиции, Айдан представя своите изследвания от ранните си творчески търсения до днес. Представените творби в прочутата лондонска галерия разкриват в детайли интимните моменти на жената от харема и нейната тържествуваща женска хегемония и доминация. Завоалираните и загадъчни фигури, които художничката поставя централно в своя нов проект, предизвикват публиката чрез еротичен прочит и деконструиране на патриархалния ред чрез препратки към традиционните и религиозни символи.

Prestanding Triptych ..., 2010-2011 (4)

Изложбата е разположена на цял етаж в две отделни зали. В едната зала са събрани живописни платна и рисунки, а във втората – последните й работи, включващи провокативна видео инсталация и скулптури. Видео инсталацията разгръща потенциала на жената, разкриваща воала на архетипите чрез аспектите на доминацията и фантазиите на женската власт и отдаването от страна на мъжа. Същото видео Айдан показа за пръв път пред публика в България в изложбата “Лятна любов”, представена от ONE gallery, а няколко месеца по-късно и в Москва, отново показано от българската галерия.

Bas- relief # from Persian miniatures series, 2014-2015

В залата са включени и внушителни мраморни скулптури на мъжки и женски фигури, разкриващи истини чрез голотата на тялото. Безспорен акцент е внушителната 1800 килограмова мраморна скулптурата на Наоми Кембъл. Абаносовата красавица е представена с току що свалена дреха, а пред нея е коленичил млад мъж.

Duality 1, 2015 (1)

Изложбата ще продължи до 28 февруари. Нейн куратор е Джени Кристенсън.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара