След забележителния световен успех на първото издание с над 3 000 кандидати, S.Pellegrino, посланик на италианския вкус и изтънчената храна по света, обявява началото на S.Pellegrino Млад готвач на 2016 г., световен проект, чиято амбиция е да открие най-добрия млад готвач в света.

ADV-SPYC-2016-BG

Състезанието разделя света на 20 региона с участието на близо 100 топ готвачи в ролята на жури в различни страни, 20 млади готвачи финалисти, 20 ментори и звездно жури на финала. Кандидатстването започна на 1 януари 2016 г. на www.finediniglovers.com .

S.Pellegrino Млад готвач на 2016 г. ще има ново жури, т.нар. Седемте мъдреци, които ще са отговорни за избора на най-талантливия млад готвач в света. Журито ще е съставено от някои от най-известните кулинарни майстори: Дейвид Хигс, Карло Крако, Гаган Аранд, Елена Арзак, Мауро Колагреко, Уили Дуфрезне и Роберта Судбрак.

S.Pellegrino Млад готвач е световно състезание, което се провежда на няколко етапа.

Етап едно – онлайн кандидатстване

От 1 януари до 31 март 2016 г. всички млади готвачи по света ще имат възможност да кандидатстват, представяйки авторско ястие на английски на www.finedininglovers.com, онлайн списанието за кулинарни ентусиасти. Кандидатстващите млади готвачи трябва да бъдат под 30-годишна възраст и да имат поне една година професионален опит в ресторант като главен готвач (chef), заместник главен готвач (sous chef) или отговорник за определена секция в кухнята (chef de partie). 

restaurant-922878_960_720

Етап две – подбор на регионални финалисти и регионален победител 

Всички кандидати ще бъдат разделени на 20 региона според географския си произход и кандидатурите им ще бъдат оценявани от ALMA, водещият център за обучение и образование в областта на италианската кухня (www.alma.scuolacucina.it). През април ALMA ще избере първите десет финалиста за всеки регион, следвайки петте Златни правила: съставки, умения, креативност, красота, послание. 

Регионални финали

Избраните десет финалиста от 20-те географски района ще преминат към местен финал, на който ще се проведе състезание на живо във всеки регион между 1 май и 15 август. По време на тези събития финалистите за регионите ще трябва да приготвят авторските си ястия за специално регионално жури, състоящо се от независими топ готвачи, които ще дегустират ястията и ще изберат победител, следвайки петте Златни правила.

human-740291_960_720

В Източна Европа регионалното жури включва забележителни имена, сред които Адриан Хадеан от Румъния, Томаш Кавчич от Словения и Модест Амаро от Полша, а финалът ще се проведе през юли в Букурещ.

До края на август 2016 г. ще бъдат обявени 20-те най-добри млади готвачи от всеки регион, които ще са официалните финалисти. Всеки финалист получава по един „Ментор готвач“, член от регионалното жури, който ще дава на младия си колега предложения за подобрения в авторското му ястие и ще му помага в подготовката за световния финал. За Източна Европа ментор ще бъде Адриан Хадеан от Румъния.

Етап три – Голям финал

На 13 октомври 2016 г. всички финалисти ще се съберат в Милано за финалния етап, който представлява двудневно интензивно кулинарно състезание пред международно жури от съдии, Седемте мъдреци, които ще определят S.Pellegrino Млад готвач за 2016 г.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара