Доц. д-р Стефка Петрова, специалист по Хранене и диететика от Националния център по обществено здраве и анализи

Какво означава балансирано хранене?

Балансирано е храненето, което осигурява енергия и всички хранителни вещества в необходимите ни количества, за да поддържаме дълготрайно здраве. Както недостатъчният им прием, така и излишъкът им води до сериозни здравни проблеми. Балансираното хранене се постига чрез консумация на разнообразни храни в балансирани количества.

От какво се състои дневният здравословен хранителен режим?

Храните са разпределени в 6 основни групи в зависимост от това на кои хранителни вещества са основни източници: 1. зърнени храни и картофи; 2. зеленчуци и плодове; 3. мляко и млечни продукти; 4. храни, богати на белтък – месо, риба, яйца, бобови храни; 5. добавени мазнини; 6. захар и захарни продукти, сладкарски продукти.

Зърнените храни и продуктите от тях доставят най-голяма част от енергията на храната. Затова е препоръчително те да се включват във всички основни хранения, особено в закуската. Особено полезни са пълнозърнестите храни, тъй като са богати на много минерали, витамини от група В и влакнини. Влакнините имат специално значение за здравето. Те намаляват риска от запек, рак на дебелото черво, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване. Като енергиен източник зърнените храни може да бъдат заменяни понякога с картофи. Плодове и зеленчуци е препоръчително да се консумират не по-малко от 400 грама дневно. Всеки ден да се приемат мляко и млечни продукти с намалено съдържание на мазнини, най-полезно е киселото мляко. Ежедневно трябва да има представител на богатите на белтък храни, като по-често да се консумират риба, бобови храни и яйца, а месото да се включва 2-3 пъти седмично. Мазнините и храните, богати на захар, трябва да се ограничават, тъй като те значително допринасят за затлъстяването и сърдечно-съдовите заболявания.

Храненето трябва да бъде разпределено на 3-5 приема през деня, което осигурява оптимално усвояване на хранителните вещества.

Наистина ли закуската е най-важното хранене за деня? Какво препоръчвате да съдържа тя?

Безспорни са научните доказателства, че сутрешната закуска подобрява физическата и умствена работоспособност, има голямо значение за доброто запаметяване, концентрацията на вниманието, бързината на реакциите. Сутрин нивото на кръвната захар е понижено и ако пропуснем закуската, само след няколко часа концентрацията на глюкозата в кръвта става твърде ниска, което предизвиква чувство на силен глад. Това провокира прием на повече храна при следващите хранения и увеличава риска от свръхтегло и затлъстяване. Научно доказано е, че затлъстяването е 4-5 пъти по-често срещано при хората, които пропускат сутрешната закуска, в сравнение с тези, които закусват редовно.

Освен че не бива да се пропуска, изключително важно е какви храни ще изберем за първото си хранене за деня. Едни от най-полезните продукти са пълнозърнестите храни. Като част от балансираната закуска пълнозърнестите храни не само осигуряват на организма енергия и ценни хранителни вещества, но също допринасят за чувство на ситост за по-дълъг период от време (около 2-3 часа). Препоръчително е закуската да включва също плод и млечен продукт, като най-подходящо е киселото мляко.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара