Концепцията за тази къща в полите на Витоша тръгва от това кои са собствениците и как живеят: семейство Капсъзови са познато име сред хората със слабост към българската национална кухня и сред ценителите на българското традиционно строителство и интериор. Преди години тяхната къща в Ковачевица привличаше многобройни гости с прясно изпечен хляб и автентична обстановка в духа на родопската традиция.

интериор Стоян и Соня Капсъзови

снимки Александър Новоселски

С новия си дом семейството прави нещо различно, адекватно на столичната среда, но свързано с характерния им почерк. Изграден е отново от камък и дърво, така както според тях трябва да се строи истинската къща. Широката половин метър каменна зидария е стъпила здраво на земята, без помещения под кота нула, с едно подпокривно ниво.

Концепцията е интериорът да бъде „извън протокола” и да е различен от баналните интерпретации на „битовия” стил. „Търсехме нещо, което не е правено. Много държим в интериора да има закачка”, казва Стоян Капсъзов. Стилът на къщата не е ограничен в рамките на рустикалното, а е интересна еклектика на стилове. Преобладаващите материали са камък и дърво, съчетани с инокс, който веднага променя звученето на топлите тонове. Капсъзови са и ценители на антикварните вещи и изкуството, които са важна част от алхимията на мястото.

„Обзавеждането е като от приказката за копчето и балтона”, казват собствениците. Интериорът на основното дневно помещение се завърта около печката за готвене „Лаканж” – майсторски уред за ценители с препоръка от Академията за френска висша кулинария. Голяма част от мебелите и детайлите от дърво са по проект на Стоян Капсъзов, а някои са изработени от самия него. Подпокривното ниво е изненадващо в съвсем различен стил – изчистен и модерен, в черно-бялата тоналност, което показва друго измерение на стила „Капсъзови”.

От списание НАШ ДОМ 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара