Художникът бил модернист. Събудил се той сутринта, преизпълнен с модернистични идеи. Разтворил пердетата, надникнал през прозореца, а отсреща му – пейзаж от Емили Дикинсън: ливада, пчелички, маргаритки, в далечината – море и пухкаво бяло облаче, зад което слънцето срамежливо надничало. „Какъв кич!“, възмутил се художникът и затворил прозореца.

Ако сте модернист, Далмация няма да ви хареса. Друга причина да не поискате да останете завинаги в това синьо безвремие, просто не съществува.

Далмация е името на римската провинция по източния бряг на Адриатическо море, днешна Хърватия. Че тази част на света е имала нещо общо с Рим, личи до ден-днешен. Архитектурата, културата и целият характер на Далмация излъчват чудесна комбинация от католическо величие, средиземноморски хедонизъм и щипка строго бюргерско влияние. Леко, наистина, колкото да неутрализира италианския хаос и ниският праг на чувствителност на римляните към боклука.

Но усещането за перманентна сиеста е налице. Неслучайно хърватското крайбрежие е сред най-популярните туристически дестинации в света.

Разбира се, до Адриатика може да стигнете със самолет. Но, за Бога, това е толкова скучно! Груповите автобусни пътувания не са моята страст, ала, виж, с кола приключението добива съвсем различни размери. А ако колата е кабриолет, например Opel Cascada, изживяването е вече пълноценно.

Снимки: Илиян Бончев

 

Лежерното каране на този автомобил по високия виещ се бряг на хърватска Адриатика те кара да изглеждаш или поне

да се чувстваш като една истинска Грейс Кели

Единственият друг задължителен атрибут е копринен шал, който небрежно се вее от морския бриз… Тук художникът-модернист вече е пред инфаркт, защото ретро-клишето е пълно, но това е негов проблем, ние сме отдавна във филма.

Друг аргумент в полза на колата са чудесните пътища на Хърватия. Да се чуди човек как тази държава, която до неотдавна беше част от социалистическа Югославия, че преживя и война за независимост, е успяла да съхрани старата си култура и да построи магистрали, на които и германците могат да завидят.

С две думи – пътуването из Далмация с Opel Cascada e едно огромно удоволствие, изпълнено с вятър в косите и звезди в очите. В този разказ категорично ще игнорираме отсечката София-Ниш, която съществува, за да ни напомня, че Европа свършва на 160 км от столицата ни и нито ЕС, нито строителят на магистрали Бойко Борисов са успели да променят този факт.

Сплит е едно от главните пристанища на Хърватия и най-важният център на Далмация. Там Диоклециан решава да се оттегли от престола и строи своята резиденция, която и досега е истинското историческо бижу на крайбрежието. Около двореца му се е развивал през вековете целият град, а днес в рамките на изненадващо добре запазените руини на Диоклециановата крепост пълзят тесните улички на старата част на Сплит – балкони, преливащи от цветя, малки магазини и площадчета с много гълъби, котки и заведения.

Сплит има две пристанища – едно е за частни яхти, а в другия край на града е пристанището, от което тръгват фериботите за Италия, големите пътнически лайнери и по-малките кораби, които разхождат туристи по островите на Адриатика. А да стигнете до Сплит и да не обиколите островите, е

прeстъпление срещу Кодекса на приключенеца

Броят на островите, нашарили водите на Хърватия, стига 1200, но това са географски подробности, някои от тях са просто самотни скали в морето. Има обаче десетина, които заслужават да се метнете на някоя яхта, за да ги стигнете.

Пейзажът пред вас, докато плавате из кристално чистите води, прилича донякъде на гръцкия. Но има няколко предимства – островите са нагъсто и са изпъстрени със зеленина и цветя, защото климатът е по-милостив. Освен това хърватите са любезни и пъргави домакини и нямат навика да почиват между 12 на обяд и 7 вечерта, а предпочитат да задоволяват прищявките ви в това време.

Сред най-големите острови е Хвар. Той целият е пропит с аромат на лавандула и розмарин, а релефът на брега му е нашарен с любовни извивки и красиви заливи. Хвар е известен с кипящия на висок градус нощен живот, а през деня предлага разходки по белокаменните площадчета на стария град.

Впрочем, древните градчета по далматинското крайбрежие си приличат. Къщите са построени от камък, който местните са носели от планините, а после са дялкали на яркото слънце. Уличките са тесни и крият изненади, над портите се полюшват фенери и задължително някъде наоколо има католическа църква, която напомня, че

отгоре наблюдават строго ваканционното ни безгрижие

По-различен е остров Млет – мястото, на което нимфата Калипсо е примамила Одисей да прекара 7 години от живота си. Островът, който днес е национален парк, защитен от закона, е толкова далече от суетата на деня, че нищо чудно да забравиш на него и за времето, и за Пенелопа. Вътрешността може да се обиколи единствено пеша или с велосипед, тук колите (дори красивите кабриолети Cascada) са забранени. В средата на Млет са разположени две солени езера, които се пълнят от морето. Единствените забележителности, освен будисткото дзен-спокойствие и величието на извънземната природа, са един стар бенедиктински манастир и миниатюрно рибарско селище. Идеално място за похапване на раци под сенките на рибарските мрежи

в компанията на пивко местно вино

И така, неусетно, от заливче на заливче, се стига до южната точка на страната – вероятно най-красивия град на Хърватия – Дубровник. Зад високите му крепостни стени на стария град според Бърнард Шоу се крие Раят на земята. Крепостта е построена през XII век, за да пази местните от набези, многократно е била разрушавана от войни и земетресения, а в началото на 90-те години на миналия век градът е бил поразен и от югославските бомбардировки. Възстановен е под егидата на ЮНЕСКО и днес с гордост се нарича „Перлата на Адриатика“. Най-големите забележителности на Дубровник са Катедралата, Францисканският манастир и Дворецът „Спонза“. Но извън монументалните сгради, по стълбичките към крепостния хълм са успели да се вместят стотици кафенета, рибни ресторанти и зашеметяващи гледки, които всъщност правят града уникален.

В кафенето на Йезуитския университет, във високата част на Дубровник, има дружелюбна табелка, която съобщава, че на това място не се предлага безжичен интернет, но пък може да се намери хубава храна и невероятно вино. „Говорете един с друг, вместо с компютъра“, съветват йезуитите, а те – както знаем – се допитват до най-висшата инстанция.

Това целунато от Господ място заслужава пълното внимание на всичките ви сетива. Пък нека модернистите сумтят.

Penguin Travel организира индивидуални и групове круизи и турове из Далмация. За повече информация: www.penguin.bg

Подробности за кабриолета Opel Cascada ще откриете на www.opel.bg

Facebook Twitter Google+

0 Коментара