Четвъртият сезон на „Литературни маршрути“ на Фондация „Прочети София“ продължава през юли със „Зелена литературна разходка из Курубаглар“ (днешен Лозенец), с маршрут за проф. Иван Шишманов и неговия род и с маршрут, посветен на пет български писателки. Юлската серия ще приключи с откриването на изложбата „Литературна София“ в галерия Credo Bonum.

На 06 юли от 18:30 ч. в парка на „Славейковите дъбове“ (бул. „Св. Наум“ 41) поетът и радиожурналист Радослав Чичев ще започне своята разходка из Лозенец –дом и вдъхновение за много писатели, поети и журналисти. Историята на някогашния Курубаглар ще проследим през произведенията на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Сирак Скитник, Асен Разцветников, Светослав Минков, Чавдар Мутафов, Валери Петров и др., но и през темите за природата и технологията.

„Ще видим как природата вдъхновява и дава отдих, и как модернизацията създава нови насоки и идеи за пишещите.

Маршрутът ще започне от дъбовата гора

на Пенчо Славейков, преминавайки през характерните за квартала улици и сгради, ще спрем през дома на Светослав Минков, където ще чуем гласа му. По време на тура постепенно от природата ще навлезем в техниката, за да видим природата на техниката. После ще се отправим към спирка „Вишнева“, където ще открием как първите трамвай навлизат в литературата ни. Ще надникнем в къщата на Сирак Скитник, за да послушаме заедно с него първите радиопредавания. Понасяйки се на техните вълни, ще стигнем до улицата, ухаеща на липи…“, разказва Радослав Чичев.

Точно седмица по-късно Лора Шумкова, която е литературен теоретик, редактор и критик, ще добави нов маршрут към водената от нея поредица „Софийски страници“ в рамките на „Литературните маршрути“. „Шишманови в София“ ще започне от дома на семейство Шишманови на ул. „Шипка“ 11 на 13 юли от 18:30 ч. През 2022 г. се навършиха

160 години от рождението на проф. Иван Шишманов

и Лора Шумкова избира да посвети своя литературно-градски разказ на една от най-космополитните и всестранноразвити личности в историята на националната политика, образование и култура. Тя ще обърне внимание и на ролята на съпругата и сина му за европеизирането и модернизирането на младата българска държава, както и на това къде можем да разчетем следите от тяхното дело в тъканта на днешна София.

В седем точки, свързани с личностите на проф. Иван Шишманов и неговите близки – тъста му проф. Михайло Драгоманов, съпругата му Лидия и сина му Димитър, Лора ще очертае техните колоритни фигури и забележителния им принос в българския културен живот от Освобождението до края на Втората световна война.

Маршрутът се посвещава на всички украинци,

намерили втори дом в България и ще завърши с припомняне на някои от невидимите украински следи, които при внимателно вглеждане все още можем да разчетем в българската литература и които поне отчасти дължим тъкмо на семействата Драгоманови и Шишманови.

На 21 юли от 18:30 ч. литературната историчка Катя Зографова ще ни разведе из историите на пет български писателки. Тазгодишният ѝ маршрут ще започне от църквата „Св. Георги“, която се намира в непосредствена близост с дома на Фани Попова-Мутафова.

Турът ще продължи към дома на Елисавета Багряна,

за да отбележим 95-годишнината от издаването на първата ѝ стихосбирка „Вечната и святата“, а след това ще се насочим към музея на Славейкови, където обаче Катя Зографова ще разкаже повече Мара Белчева и Светослава Славейкова. Литературният маршрут на Катя Зографовава включва още имената на Екатерина Каравелова и Съба Вазова.

Маршрутът ще завърши пред галерия Credo Bonum, където публиката ще има възможност да разгледа изложбата „Литературна София“ с фотографии на Иван Шишиев и Екатерина Калугина от „Етюд-и-те на София“ и кратки видеа на режисьорката Екатерина Минкова. В изложбата ще бъдат включени част от фотографиите, поместени в едноименната книга на издателство „Кръг“, но и много нови снимки. Всички те ще бъдат групирани в различни тематични раздели като:

библиотеки, книжарници, съвременни писатели,

четящият човек, литературни сезони, Скритите букви, статуи. Снимките показват преплитането на града и литературата; начините, по които книгите съществуват в града; местата, които са важни за литературната и културната ни памет. В изложбата ще могат да се видят също и 7 кратки видеа на Екатерина Минкова, отново свързани с литературния живот в София. Сред тях ще има и кадри от предишни „Литературни маршрути“ през тази година. На 28 юли ще бъде прожектиран документалният филм на Екатерина Минкова „Литературните места на София“. Изложбата ще продължи до 6 август.

Финалната част от тазгодишната програма ще бъде през септември, когато ще се проведат още няколко съвсем нови Литературни маршрута само по веднъж и ще бъде поставена паметна плоча на поета Георги Рупчев.

Събитията са със свободен достъп и без предварително записване.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара