Ще си го призная направо – съвсем доскоро не харесвах Михаела. В свое оправдание мога да кажа само, че бях по-скоро дезинформирана, отколкото предубедена. Но все едно – не я харесвах. Познавах я слабо и основно чрез текстовете й – бях я виждала само веднъж на едно парти.

Това ми беше достатъчно, за да я класифицирам като оня подозрителен тип „фешън кифли”, които се изживяват като български клонинги на Кари Брадшоу. Не крия, че този образ никога не ми е бил особено симпатичен, макар причината да не е съвсем изяснена – дали заради лекия ми елитарен уклон, който винаги ме държи встрани от твърде масовите неща, или защото Кари е наистина досадна – нямам представа. Но бях дълбоко убедена, че Михаела е точно от този тип жени, които никога няма да ми станат приятелки.

mihaela

По-късно не само се отрекох от казаното дотук, но ми се наложи ужасно да се засрамя и да си обещая занапред да го давам по-кротко с класификациите. Внезапен вихър от „случайности” стовари Михаела в живота ми, за да я видя с напълно нови очи и за пръв път да я срещна истински.

Беше истинско откровение за мен –

появата й ми разбута душата, разбърка ми концепциите, показа ми напълно нови гледни точки и просна пред мен цял нов свят, от който не искам никога повече да излизам.

„Бягащата с вълци” беше една от паролите, с които Михаела разби защитите на първоначалната ми резервираност. Който я е чел, знае. За тези, които не са: срещата с тази книга е като инициация – невидимо те приобщава към магична женска глутница, която те белязва с тайнствено и мълчаливо съзаклятие. За мое удивление Михаела се оказа точно това – дива, великолепна жена-вълчица, с която се различаваме единствено по цвета на козината и някои дребни битови навици. И само за няколко дни осъзнах, че ми е влязла под кожата дълбоко и необратимо – и че искрено съм я обикнала!

Онова, което в началото ми се бе привидяло като „кифла”, се оказа просто изкусна маскировка, чрез която тя умее да прониква и в света на кифлите, да оцелява в него, но и да го одухотворява – което е най-висшият пилотаж. Михаела прилича на многолико и пъстроцветно митично същество, което събира в себе си всички древни богини – прототипи на женски същности, роли и въплъщения, с които майсторски жонглира. Тя владее много езици, бързо долавя вашия и хваща дори най-фините диалекти. И в крайна сметка успява да се изрази така, че да я чуят и разберат не само

вълчиците от глутницата, но и цялата останала фауна, включително кокошките.

Есетата на Михаела са нещо много повече от лайфстайл текстове. Докато ви забавлява със свежия си хумор, небрежно чопли ърбън сюжети и дяволито си играе с фешън концепции, тя вплита дълбоки житейски истини и чисто духовни послания – промушва ги незабелязано, като 25-и кадър, който никога не виждате, но запомняте завинаги. Без изобщо да се усетите, тя ще ви накара да си задавате въпроси, да правите връзки с „невидимото за очите”, да търсите същността – и дори да я намирате. Ще разбие клишетата ви, ще ви предложи алтернативи, които никога не са ви хрумвали, и ще издърпа от умовете ви неща, които подсъзнателно сте знаели, но не сте се сещали, че „може и така”.

Всъщност под прикритието на „българската Кари Брадшоу”

Михаела се оказа българската Клариса Пинкола Естес*.

Тя просто умее да „превежда” важните неща на земен и разбираем език, така сякаш бъбрите на кафе с най-добрата ви приятелка. Михаела не е само „писател, гурман и естет”, както тя самата обича да казва – тя е мъдрец и изкусителка, жена и дете, приятел и лечител, философ и творец, скитница и магьосница. Накратко – тя е уникално и рядко срещано създание.

Михаела умее да се наслаждава и ще ви научи и вас

как става – при това със съвсем конкретни, практически препоръки. Ще ви помогне да чуете по-ясно гласа на „дивата жена” в себе си, да се сприятелите с тялото си, да се вслушате в усещанията си, да назовете с думи онова, което ви се случва, и да разберете по-добре сълзите и смеха си. Ще ви покаже как да се взирате в света, да го забелязвате и проумявате; как да го раздробите на парченца, детайл по детайл, а после да го съберете и да го погледнете от птичи поглед; как да му съчувствате, но и как да се шегувате с него. Ще ви научи да мечтаете повече, да творите повече, да се радвате повече – и да се обичате повече.

*Клариса Пинкола Естес – американска писателка, психотерапевт, автор на книгата „Бягащата с вълци”

Facebook Twitter Google+

0 Коментара